Elu elektrita paneb inimesed proovile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joonas ei kurda, sest vesi on kaevus, küttepuud riidas, küünlad varutud.
Joonas ei kurda, sest vesi on kaevus, küttepuud riidas, küünlad varutud. Foto: Arvet Mägi

Tormid on tublisti kergitanud veetaset, kuid enim kahju on raju tekitanud elektriliinidele. Mitu päeva ­küünlavalgel toimetanud pered püüavad olukorraga ­kohaneda ja ootavad energiavarustuse taastamist.

Kunda lahe ääres Letipeal juba kakskümmend aastat elanud Mai Raivet rääkis, et selle aja jooksul on olnud teisigi tugevaid torme, mille tõttu pidi ilma elektrita hakkama saama.

“Seekord jäime elektrita 26. detsembri hommikul, just siis, kui pannkoogid valmis said,” kõneles Mai Raivet.

1994. aasta septembris möllanud tormi ajal oli tema majapidamine elektrita ligi kaks kuud. Ka 2005. aastal olid suuremad tormid, mis tekitasid voolukatkestusi.

“Tormises meres ei ole midagi erandlikku. Inimesed on mugavaks läinud. Elu elektrita on muidugi tülikas, peab vett kaevust tooma ja ahju-pliiti kütma. Meie pere ei tee sellest paanikat,” sõnas Mai Raivet optimistlikult. Perepoeg Joonas ütles, et õnneks ei ole kodu juurde viivale teele puid langenud. Tema meelest on küünlavalgel päris õdus pühi veeta, kui seltsiks on vanad head lauamängud, jätkub kodustel juttu kauemaks.

Vaatamata tormile püsib meri vanast talukohast eemal. Aga Ehalkivi juures on näha, et vesi on meetri jagu tõusnud. Muidu kividerohkes lahes ei ole praegu teisi kive näha. Kohalike mäletamist mööda pole viimase kahekümne aasta jooksul sellist mere müramist kuuldud.

Käsmu meremuuseumi juhataja Aarne Vaik ütles, et tormiga tõusis oluliselt merevee tase, mis nüüd on juba langenud. “Sellist veetaseme tõusu me ei oodanud,” sõnas Vaik.

Eelkõige on tegemist siiski huvitava vaatepildiga, kuid häda on selles, et torm viis minema ja lõhkus mitme kalamehe paadid.

Mitu päeva on olnud probleeme elektrivarustusega Viitnal. Eile oli teist päeva elektrita sealne tankla ning inimestel puudus võimalus bensiini võtta. Sagadi elanik Peeter Hussar meenutas üleeilset juhtumit, kui autos hakkas bensiin lõppema ning kindlaks kellaajaks oli vaja jõuda Tallinna. “Tunne oli selline, et ilmselt jään teele. Imekombel vedasin Kuusaluni, järgmise bensiinijaamani välja,” sõnas ta.

Rakke vallas olid eile elektrita veel näiteks Kaavere, Lasinurme, Edru, Koila ja Emumäe küla, vool kadus seal juba esmaspäeval.

Rakke valla Koila küla elanik Triinu Pohlak rääkis, et nende pere elu teeb kergemaks generaator, mis muretseti pärast möödunudaastast augustitormi ja mis oli üsna suur investeering. Naise sõnul on kord töös televiisor, kord arvuti ja vähemalt külmkapid saab töös hoida, et toit halvaks ei läheks.

Väike-Maarja valla Käru küla elanik Riina Rajaste ütles eile kella poole viie paiku õhtul, et nii nende küla kui lähedal asuv Imukvere küla on olnud elektrita juba esmaspäeva varahommikust. Murelikuks teeb elanikke see, et päevade jooksul ei ole üldse saanud infot, millal probleem lahendatud saab. “Täna püüdsime jälle helistada rikketelefonil, sealt öeldi, et keegi pole teatanudki, et elekter ära on,” oli naine nõutu, lisades, et olukorrast on Käru külast juba mitu korda teada antud. Riina Rajas­te sõnul toodi Simunast vett pudelitega eramaja kaevust ning jagati ka neile, kellel ei ole autot. Nende perel on õnneks gaasipliit, kus saab süüa teha. Tavapärast toitu hoitakse sahvris, kuid näiteks sügavkülmas olnud moosid sulavad.

Eile kella kuue paiku tuli korraks vool tagasi, kuid kadus siis taas, mis andis aga alust oletada, et lootust on.

Väike-Maarja vallavanem Indrek Kesküla rääkis eile õhtul, et elektrita on veel Ebavere küla, kus ei ole voolu olnud juba kolm päeva. Vallavanema hinnangul on kõige suurem mure seotud just Ebaverega, kus on lisaks eramajadele elektrita ka korrusmaja, ridaelamuboks ja tervisespordikeskus. Õnneks kergendab tervisespordikeskuse olukorda generaator.

Pikalt olid elektrita ka Avispea ja Triigi küla, kus elektrivarustus taastus kolmapäeva varahommikul. Avispeal jäi elektrita ka väiksem seafarm, kuhu saadi Ida-Eesti päästekeskuse regionaalse staabi abiga generaator.

Indrek Kesküla kinnitusel suheldakse aktiivselt külavanematega ja otsitakse probleemidele lahendusi. Vallajuht leidis, et objektiivne info Eesti Energia rikete ja nende võimaliku likvideerimise aja kohta võiks valda liikuda kiiremini, et nemadki saaks rahustada oma inimesi. Kesküla sõnul on täiesti mõistlik, et tegutseb Ida-Ees­ti päästekeskuse regionaalne staap, mis annab endast parima, kuid seal peaks olema vähemalt üks kontaktisik, kes saab pidevalt as­jakohast infot, et seda ka omava­litsustele kiiresti edastada. “Praegu on juhtunud, et küsin andmeid päeval ja saan kell viis õhtul. Teadmatus teeb inimesi kõige rohkem närviliseks,” nentis ta.

Vihula vallavanem Raivo Uukkivi tõdes eile õhtupoolikul, et tal puudub täpne ülevaade, kuid ilmselt on elektrita suurem osa mereäärsetest küladest. Vallavanema sõnul võeti vallaga ühendust Ida-Eesti päästekeskuse regionaalsest staabist palvega kaardistada olukorda. Uukkivi sõnul Eesti Energialt andmeid, kus puudub elekter ja millal vool umbkaudu taastub, temani veel jõudnud ei ole. Kuid omavalitsus on tegelenud juba mitu päeva murdunud puude koristamise organiseerimisega, samuti on sotsiaalnõunik suhelnud hätta jäänud inimestega.

Ida-Eesti päästekeskuse operatiivkorrapidaja Andrus Aasmäe rääkis eile õhtupoolikul, et olukord on rahulikumaks jäänud ning abivajajaid päeva jooksul juurde ei ole tulnud. Elektrivarustuse tagamiseks on Lääne-Virumaal välja jagatud neli elektrigeneraatorit, millest kaks saadud kaitsejõududelt ja kaks päästeametilt. Generaatoreid vajasid kolm farmi ja Lahemaa matkakeskus. Paar generaatorit on veel varuks.

Korrapidaja sõnul on viimase ööpäeva jooksul Ida-Eesti päästekeskusele tulnud 36 väljakutset. Tema andmetel on kaitsejõud läinud appi Ebavere mäe piirkonda murdunud puudest tekkinud takistusi kõrvaldama. Kõige rohkem on tormikahjustusi rannikul, mis on meretuultele avatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles