Juhtkiri: minuga ju ei juhtu

Virumaa Teataja
Copy
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Eile vapustas kogu Eestit teade traagilisest tulekahjust Tartus kauni nimega Koidutähe tänaval, kus kaotasid elu vanemad ja nende kolm väikest last. Tuli ei halastanud kellelegi ja hukkus kogu pere.

Siitkandirahval on ilmselt veel meeles 2015. aasta teine päev, mil Rohu külas hukkus elumaja ­põlengus ema kahe väikese lapsega.

Taasiseseisvunud Eesti kõige rängem tuleõnnetus leidis aga aset 2011. aasta veebruaris, kui Haapsalu lastekodus jäi tulle kaheksa last ja kaks täiskasvanut.

Tartu õnnetuse põhjustas ilmselt elekter, sest esialgsetel andmetel sai tuli alguse külmikute juurest. Kas viga oli tehnikas või juhtmetes, ei ole veel teada. Küll on aga teada asjaolu, et suvilast ümber ehitatud majal ei olnud sellisel kujul kasutusluba. Ning päästjad ei suutnud leida ka märke suitsuanduri(te) olemasolust.

Miks me ei õpi? Sest minuga ju ei juhtu. See on väga levinud arvamine. Ning ka see õnnetus paneb oma kodu tuleohutusele mõtlema vaid vähesed. Sest minuga ju ei juhtu.

Ka see õnnetus paneb oma kodu tuleohutusele mõtlema vaid vähesed. Sest minuga ju ei juhtu.

Ja ei juhtugi, täpselt nii kaua, kuni ükskord juhtub – ja siis on juba hilja. Et samasugune kurb saatus ei ootaks ees kedagi ennast või kellegi lähedasi, saab õnneks palju ise ära teha. Käime külas oma eakatel vanematel ja sugulastel, tunneme huvi, millises seisus on nende küttekolded ja kas suitsuandur on endiselt laes või on see kapisügavustesse peidetud, sest hakkas tühjeneva patarei tõttu häirivat häält tegema.

Hoiame advendimeeleolu tekitamiseks süüdatud küünaldel pilgu peal ja need lemmikloomadest eemal. Peidame laste eest tuletikud ära. Ahiküttega majades kutsume vähemalt korra aastas kohale korstnapühkija, et ta küttekolded ja lõõrid puhastaks ning asjatundja pilguga nende korrasolu ja ohutuse üle vaataks. Mõnikümmend krooni musta kuuega mehele maksta ei tohiks kellelgi üle jõu käia. Vastasel juhul võib punane kukk märksa rohkem viia.

Teeme endast kõik oleneva, sest tule võetut ei saa kunagi tagasi ja inimelul pole hinda. Tänavu on tulekahjudes oma elu jätnud 39 inimest ning Lääne-Virumaadki pole punane kukk puutumata jätnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles