Sõmerul laoti lettidele head-paremat

Toomas Herm
Copy
Taivi Roots rääkis, et algselt šokolaaditaskuna mõeldud kaarti saab maiuse asemel panna näiteks nutitelefoni.
Taivi Roots rääkis, et algselt šokolaaditaskuna mõeldud kaarti saab maiuse asemel panna näiteks nutitelefoni. Foto: Toomas Herm

Täna Sõmeru keskusehoones korraldatud kohaliku toidu ja näputöölaadal pakuti üllatusi toidu valmistamiseks ja jõulukinkide tegemiseks.

Karepa ravimtaimeaed oli laadale tulnud ürdisooladega. Aia perenaine Katrin Luke rääkis, et ürdisoolade valik on peamiselt mõeldud sealiha maitsestamiseks. Linnuprae tarvis pakkus ta välja toote "Küüslauk sõpradega". Luke selgitas, et küüslaugu sõbrad on tšilli ja pune.

Seapraele aga pidi kõige enam sobima "Metsamaitse", mis sisaldab kuuseokkaid, pihlamarju ja punet. Luke sõnul on ravimtaimeaias külastajatele mõeldud praad just sellega maitsestatud ja see suupoolis võeti tänavu suvel väga hästi vastu.

Luke meenutas, et hakkas kuuseokkaid kasutama pärast käimist ühel laadal, kus pakuti kuuseokkasiirupit. Paraku aga jäi kuuseokaste maitse seal nõrgaks ja hind, viis eurot, tundus liiga krõbe. See asjaolu sundis naist ise katsetama, kuidas kuuseokastest maitse kätte saada. Katsetuste tulemusena tundus kõige parema lahendusena kuuseokkad peeneks jahvatada.

Magusaks pakkus Luke kibuvitsasiirupit, mida lisada kohupiimakreemile. Seegi söögipoolis kujunes tänavu Karepa ravimtaimeaia külastajate seas hitiks.

Taivi Roots kauples Sõmeru laadal jõulukaartidega. Et paljud panevad kaardi vahele raha, oligi üks sort kaarte spetsiaalse rahataskuga. Mõne kaardi vormi loomisel olid kaasa löönud ka ostjad ise. Roots tõi näiteks šokolaaditaskud lastele. Algselt oli mõeldud taskusse pista šokolaad, kuid üks klient nägi, et sinna saab väga edukalt panna ka nutitelefoni.

Mõistagi käivad kaardi juurde väikesed luuleread. Siin aga kipuvad Rootsi sõnul kinkijad mõnikord hätta jääma. Seepärast oli kaardivaliku seas ka salmivalik.

Sõmeru keskusehoonest ostukottidega väljunud keskealine paar otsustas, et intervjuu annab mees. Täpsemalt öeldes otsustas naine. "Kirjuta lihtsalt Erik Haljalast," sõnas naise soovi täitma asunud mees. Erik rääkis, et käivad igal aastal Sõmerul laadal, kust ostavad leiba ja juustu. "Selline hea juust, ei oska öelda, kust seda mujalt osta," põhjendas Erik valikut. "Kingime seda sõpradele-tuttavatele Helsingist Vilniuseni välja," lisas ta. Mees avas kotisuu, et ostetud juustu ka näidata. "Oi, siin on veel nii palju asju," imestas ta, saates pika pilguga eemalduvat abikaasat.

Sõmeru laadalt lahkuv Ene tunnistas, et ostis juustu. Pole teada, kas sama, mida Erik. Ene sõnul aga tuli ta laadale eesmärgiga osta nohusalvi ja kurguteed. Naine meenutas, et kord oli ta seda nohusalvi Põhjakeskusest ostnud ja selle kasutamine viis tõve momentaanselt. Nüüd plaanis ta selle imesalvi tütre kingikotti panna.

Mart ja Heili tunnistasid, et lähevad laadale pelgast uudishimust. Mingeid erisoove neil ei olnud. "Me pole varem käinud," lisas Mart.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles