Rakvere teatril oli loominguliselt sisukas aasta

Inna Grünfeldt
Copy
Ülle Lichtfeldt ja Üllar Saaremäe Rakvere teatri lõppeva aasta menukaimas lavastuses "Lendas üle käopesa".
Ülle Lichtfeldt ja Üllar Saaremäe Rakvere teatri lõppeva aasta menukaimas lavastuses "Lendas üle käopesa". Foto: Rakvere Teater

Kõige populaarsemaks kujunes möödunud aastal Eili Neuhausi lavastus "Lendas üle käopesa".

Aasta 2019 tõi SA Rakvere Teatrimaja sündmustele üle 145 000 külastuse. Nii teatris kui kinos käidi üle 60 000 korra. Ülejäänud mõnikümmend tuhat külastust jagunesid teatri eriürituste nagu "RT muusika", "RT vestleb", "RT muusikaviktoriin", "Kuu kutse" ja teiste vahel.

Kõige populaarsemaks kujunes möödunud aastal Eili Neuhausi lavastus "Lendas üle käopesa", mis kogus 22 etendusega ligi 7000 vaatajat. Näitlejatest olid kõige hõivatumad taas Anneli Rahkema ja Eduard Salmistu, kes käisid vaatajate ees 135 etendusel.

Menu oli ka komöödial "Kuni ta suri" Peeter Raudsepa lavastuses ja suvelavastusel "Miks Jeppe joob?", mis olid vastavalt terve aasta ja terve suve jooksul täies mahus välja müüdud.

Rakvere teatri loominguline juht Peeter Raudsepp ütles, et eelmise aasta tegevus tõestas, et Rakvere teater on erksa mõtlemisega teater, kus loomingulises koostöös kohtuvad lavastaja ja näitleja, kunstniku nägemus ja tehniline võimekus, kvaliteetsed igaõhtused etendused ja suutlikkus viia teatrikunsti väga paljudesse Eestimaa nurkadesse.

"Suurimad väljakutsed olid seotud suvelavastustega, kus väikestele mängukohtadele vaatamata ei tehtud hinnaalandusi materjali keerukuse osas. Hendrik Toompere "Miks Jeppe joob?" näitas, et sajanditevanusest farsist saab teha poliitiliselt kandva allegooria vaimustatavate rollidega. "Loojanguekspress" aga tõestas, et nii-öelda tumedamad teemad, nagu vabasurm ja süü, kõnetavad inimesi, kellele on tähtis leida tõeseid, mitte lihtsaid vastuseid. Olen uhke, et Rakvere teatri mängukavva lisandusid sügisel psühholoogiliselt teemantterav "Nagu peeglis" ning hoogne ja isikupärselt tõlgendatud "Onu Vanja". Aastale panid väärika punkti Urmas Lennuki mängulis-ajastukriitiline "Made in China" ja suurejooneline lastelavastus "Kuldse Liilia saladus". On hea meel meie maja loomingulisest otsinguvaimust ja igapäevasest hoolest, et "Inimene" saaks ka edaspidi kirjutada suure algustähega", võttis aasta kokku Peeter Raudsepp.

Uus aasta toob järgmised esietendused ja teater tähistab ümmargust tähtpäeva – 31. jaanuaril esietendub Florian Zelleri draama "Ilma sinuta" ning 15. veebruaril peetakse väärikat 80. sünnipäevapidu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles