10 ja 50 aastat tagasi

Virumaa Teataja
Copy
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Virumaa Teataja

Virumaa Teataja 10 ja 50 aastat tagasi

50 aastat tagasi

Selja jõgi ei tohi hukkuda!

Selja jõgi kuulus lõhejõgede hulka. Kalasportlastele olid Selja jõe veed helded jõeforelli ja harjuse rikkalike varude poolest. Jõe reostumise tagajärjel on jõeelustik tugevasti hääbunud.

Kes on süüdi Selja jõe surmas? Mitmed tööstusettevõtted, mille juhtkonnad ei ole korduvatele trahvimistele vaatamata sellest vajalikke järeldusi teinud. Üheks Selja jõe suurimaks reostajaks on Rakvere Lihakombinaat. Lihakombinaadi juhtkonna hoolimatu suhtumise tõttu heitvee puhastamisse talvel settebasseine ei kasutatud üldse ja heitvesi juhiti puhastamatult mööda kraavi otse jõkke. Rakvere Piiritusetehas on Selja jõe suurim reostaja naftasaadustega. Äärmise lohakuse tõttu küttemajanduses on tehase maa-alal kogu pinnas tugevasti saastatud. Heitveel ujub õlikile. Energia kolhoosi tärklisevabrikust juhitakse juba 10 aastat kõrge reostusastmega heitveed Selja jõkke.

Hiljuti avaldas Rakvere Rajooni TSN Täitevkomitee märkuse kontrollorganite ettekirjutiste täitmatajätmiste eest nende asutuste juhtidele. Selja jõe päästmine ja selle kalarikkuse taastamine olenevad edasisest suhtumisest veekaitsesse. Loodusesõbrad ootavad konkreetseid tegusid heitvete puhastamisel.

10 aastat tagasi

Vaeküla külakeskusest kiirgub soojust

Vaeküla inimesed said toreda jõulukingi. Just vahetult enne pühi avati külamaja teine korrus ning nüüd on olemas koht, kus leiavad tegevust igas eas inimesed. Vaeküla külamajast, mis asub asula keskel vanas maakividest hoones, õhkub soojust. Sisseastujale jäävad kohe silma ruumide rõõmsates heledates toonides värvilahendus, saalis küdev kamin, arhailine paekivisein ja Tiiu Tagametsa maalid – kõik need muudavad koha väga hubaseks ja mõnusaks. Vaeküla külamaja valmis tegelikult kahes etapis: esimene korrus, kus asub noortekeskus, sai valmis üle-eelmise aasta sügisel. Hiljuti lõppesid tööd teisel korrusel, kus on suur kaminasaal, väiksem tuba, mida hakatakse kasutama tegelusruumina, samuti korralikult sisustatud köök. Kaminasaali ning tegelustuba eraldab lükanduks. Uus on muidugi ka katus, hoonele annab omaette väärtuse kena rõdu ning uued on ka kõik külamaja uksed-aknad.

Veel poolteist aastat tagasi oli madalate lagedega maja pime ning sealsed ruumid olid saanud saanud vaid hädapärase sanitaarremondi.

Ehitustööd esimesel korrusel läksid maksma natuke alla ja teisel korrusel pisut üle miljoni krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles