Kirjanike muuseumid esitlevad staaresemeid

Inna Grünfeldt
Copy
11 kirjanike muuseumi tutvustab oma kollektsiooni staareset.
11 kirjanike muuseumi tutvustab oma kollektsiooni staareset. Foto: Graafika: Eesti Kirjanike Muuseumide Ühing

Eesti kirjanike muuseumide ühisprojekt “Staarese” tõstab fookusesse muuseumide aarded: igas kirjaniku muuseumis ühe eseme, mida võib pidada muuseumi eriliseks aardeks.

Staaresemete hulgast võib leida nii portree, käsitöökasti kui ka punase soki. Igast esemest on valminud lühike videoklipp. Klipid on üleval veebilehel www.kirjanikemuuseumid.ee.

“Kõige paremini saab ehk staareseme ideest aru Louvre’i ja “Mona Lisa” võrdlust tuues,” selgitas projekti üks eestvedajaid Egle Adams. “Inimesed lähevad sinna muuseumisse ennekõike selle ühe maali pärast, aga vaatavad kokkuvõttes ka paljusid teisi kunstiteoseid. Meie tahame samuti kutsuda inimesi üles tulema ennekõike vaatama seda üht, erilise loo ja auraga eset, aga sellega koos saama terviklikumat pilti kirjanikust ja temaga seonduvast.”

Oma staaresemeid esitlevad Underi ja Tuglase muuseum, Palamuse Lutsu muuseum, Oskar Lutsu majamuuseum, Lydia Koidula muuseum, Juhan Liivi muuseum, Eduard Vilde muuseum, Kreutzwaldi muuseum, Betti Alveri muuseum, Tammsaare muuseum Vargamäel ja Tammsaare muuseum Tallinnas.

Klippides astuvad üles tuntud kirjanikud, näitlejad ja ühiskonnategelased, näiteks õiguskantsler Ülle Madise, näitlejad Priit Loog ja Ain Lutsepp, kirjanikud Vahur Afanasjev, Eda Ahi, Mart Juur. Ühtlasi on valminud pikem lavastuslik klipp, kus Toomas Nipernaadi kutsub rahvast kirjanikele külla. Projekti teostas Eesti Kirjanike Muuseumide Ühing. Videod võtsid üles Raido Pedak ja Sten Kaalma, tekstide autor on Kaupo Meiel. Klipid on maikuuni eetris ka ERR-i kultuuriteadetes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles