Jaanuari lõpp toob krõbedat külma

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Härmatis
Härmatis Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Ilmajaama pikaajalise prognoosi järgi tuleb Eestis jaanuari lõpul krõbedamat külma, ent see ei jää siiski kauaks pidama.

«Põhiliselt peaks külmem tulema jaanuari kolmas dekaad ehk pärast 20. kuupäeva. Siis võib tulla talvist külma,» ütles Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi sünoptik Taimi Paljak.

«Tulevad pigem lühikesed külmalained. Vahepeal tõuseb temperatuur nulli lähedale või isegi kergesse plussi ja siis tuleb uuesti külma. Meie praegune versioon on, et see ei ole püsiv külm,» lisas Paljak. Paaril-kolmel ööl võib küll tulla kuni 20 kraadi külma, aga siis taas soojem.

Kuni sinnani on tema sõnul ilm pigem heitlik, kõikudes miinus- ja plusskraadide vahel. «Sageli tuleb sadu lörtsina, sekka tuleb vihma, sisemaal ka lund – nii et ilm on muutlik.»

Sisemaal võib Paljaku sõnul sellest hoolimata kerge lumekiht maha jääda, sest suurt sooja praegu uuesti peale tulevat ei paista. «Vahepeal läheb õhutemperatuur küll plusspoolele, näiteks homme ja ülehomne on põhiliselt plusskraadid. Aga niisugune lõuna-edelatuul, see üle Eesti lund ära ei vii,» arvas ta.

Lääne-Eestis sajab kolmapäeval rohkem vihma, ida pool on vihm ja lörts läbisegi. «Täna liigub aga lumesadu lääne poolt edasi ida poole, õhtul ja öö hakul tuleb seal täitsa korralikku lund, nii et sellest jääb maha korralik kiht, mis ei tarvitse lähiajal päris ära sulada,» sõnas Paljak.

Täna kella 8 seisuga on EMHI andmetel Lääne-Eestis maha sadanud 14 cm paksune lumekiht, Hiiumaal on lund 10 cm. Tallinnas on 4 cm ja Võrus 3 cm lund, mujal aga vaid minimaalselt või üldse mitte.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles