Tapal koolitati talvesõdurite koolitajaid

Margus Martin
, reporter
Copy
1. jalaväebrigaadis toimus talvesõduri baasõppe ja talvise ellujäämise koolitaja pilootkursus.
1. jalaväebrigaadis toimus talvesõduri baasõppe ja talvise ellujäämise koolitaja pilootkursus. Foto: Marina Loštšina

Tapal baseeruvas 1. jalaväebrigaadis jõudis lõpule talvesõduri baasõppe ja talvise ellujäämise õppe instruktorite koolitus, mille läbis kolmteist kaitseväelast.

Kursuse eesmärk oli lisaks talvesõja temaatika õpetamisele arendada osalejate praktilisi oskusi, harjutada aklimatiseerumist talvistes oludes, kasvatada kontrollitud keskkonnas vaimu ja vastupanuvõimet, arendada kriitilist mõtlemist ning aja planeerimist.

"Eesti talv ongi selline nagu praegu – kord on lund vööni, kord rohetab igal pool muru. Me lähenesime ilmastikutingimustest põhjustatud olukorrale paindlikult. Kahjuks pidime nii mõnestki praktilisest tegevusest loobuma tulenevalt miinuskraadide ning lume ja jää puudumisest," rääkis pilootkursuse looja leitnant Janari Jaanso Scoutspataljonist. Tema sõnul on tähtis lisaks külma ja kuiva ilmaga hakkama saamisele tulla toime null kraadi lähedal püsivates niisketes oludes.

Kahenädalase kursuse käigus õpiti talvistes tingimustes tegutsemise aluseid, saadi teadmisi külma mõjust organismile ning selle leevendamise võimalustest. Samuti pöörati tähelepanu talvise toitumise ja vedeliku tarbimise eripärale, riietumisele, ülemate vastutusele ning rutiini kehtestamise olulisusele. Õpiti ka talvevarustuse kasutamist ja hooldamist.

Ühe nädala veetsid kursuslased metsas, kus neil õpetati talvistes oludes ellujäämise oskuseid. Kahel laskepäeval keskenduti talvespetsiifilistele laskeharjutustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles