Vabariigi aastapäev peeti koolilasteta

Andres Pulver
Copy
Kolonel Heinrich Michael Paavijaan.
Kolonel Heinrich Michael Paavijaan. Foto: tundmatu autor

Üheksakümmend aastat tagasi tähistati Eesti vabariigi 12. aastapäeva. Rakveres oli pidustuste alguseks kavandatud turuplatsil peetav keskpäevane paraad, millel pidid osalema kaitseväe, Kaitseliidu ja tuletõrje esindajad lippude ja orkestritega. “Koolide osavõtt paraadist on takistatud selletõttu, et õpilaste enamus vabariigi aastapäevaks maale sõidab, kuna neil kaks püha järgimööda on,” kirjutas 1930. aasta 22. veebruari Virumaa Teataja.

Paraadi võttis vastu Rakvere garnisoni ülem kolonel Heinrich Michael Paavijaan (alates 1938. aastast Hendrik Pallandi) koos aukülalistega, pikema päevakohase kõnega esines paraadil Viru maavalitsuse esimees.

Üldine rahvaaktus oli otsustatud pidamata jätta, sest õhtuste pidude kavas olid ette nähtud ka päevakohased kõned.

Suuremad eeskavaga peod korraldati rahvamajas, kuhu oodati kõnelema kedagi tuntud inimest väljastpoolt Rakveret, ja käsitööliste seltsi saalis.

“Nagu harilikult, on peopäeval kõik majad ehitud lippudega ja arvatavasti ei jäta ka majaomanikud võimalusi kasutamata selleks, et omi hooneid ehtida ka rohelisega ja ilutulestikuga selles ulatuses, nagu seda linnavalitsuse elektriosakonnal võimalik on lubada Kunda transformaatori ülekoormatuse tagajärjel. Ilutulestiku korraldamisel tuleb aga linnavalitsuse elektriosakonnaga enne kokku leppida ülesseatavate valgustuspunktide arvu suhtes,” kirjutas ajaleht.

Tasub silmas pidada, et ilutulestiku all ei peetud silmas mitte taevasse lennutatavaid rakette, vaid oma maja ehtimist elektrilampidega. Probleemidest Kunda transformaatoriga 1929/1930. aasta talvel oleme siin rubriigis varem juttu teinud, vabariigi aastapäeva tähistamisel kerkis linna elektriga varustamise küsimus aga taas teravalt päevakorrale.

Kui praegu püüab vabariigi aastapäeva enda üritusteks kaaperdada poliitiline liikumine, mis peitub akronüümi EKRE taha, siis 90 aasta eest tegeles samaga Vabadusristi Vendade Ühendus, mis oli alles poliitiliseks liikumiseks kasvamas. Vabadusristi vennad korraldasid vabariigi aastapäeva puhul Rakveres üritusi 23. ja 24. veebruaril, valdavalt olid need küll ainult ühenduse liikmetele suunatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles