Täna seavad sajad eestimaalased samme presidendimatkal

Katrin Uuspõld
Copy
Presidendid Kersti Kaljulaid ja Arnold Rüütel Aegviidus presidendimatkal aastal 2018.
Presidendid Kersti Kaljulaid ja Arnold Rüütel Aegviidus presidendimatkal aastal 2018. Foto: Marianne Loorents

Vabariigi aastapäeva tähistamisele järgneval laupäeval toimub traditsiooniline kogu pere tervisematk marsruudil Aegviidu –Nelijärve–Jäneda juba 17. korda – nädala sees maha sadanud lumi lubab ka tänavu suusatada.

Täna keskpäeval kuulutatakse Aegviidu raudteejaama kõrval, mille lähedalt algab samuti kümnekilomeetrine suusarada, presidendimatk avatuks ja enne teele asumist tehakse ühispilt president Kersti Kaljulaidiga.

"Laupäeva hommikuks sõidame raja sisse, kindlasti ei tule see maailma parim suusarada, kuna lund on natuke ikka vähe, aga sõidetav vanema suusaga," ütles matka projektijuht Kadri Toomingas. Nõnda saavad suusatajad läbida kümne kilomeetri pikkuse metsaraja ja jalgsi käijad seitse kilomeetrit mööda kergliiklusteed.

"Tavaliselt osaleb 1500–2000 inimest, selles suurusjärgus ootame ka tänavu. Tulla tasub kindlasti hea tuju ja kogu perega, ning kui pereliikmeks on ka hästi käituv lemmikloom, võib temagi osaleda," nimetas Kadri Toomingas. Ta andis praktilise soovituse autoga tulijatel parkida Jänedal Musta Täku Talli juurde, kust viivad bussid matkajad stardipaika.

"Ja kindlasti käia omas tempos, mitte liiga kiiresti, ja kõike nautida. Soovitan väga teha Nelijärve puhkekeskuses ka teepeatuse," rääkis Toomingas.

Jänedale jõudnutele pakutakse Musta Täku tallis sooja suppi ja teed. "Kui supp söödud, siis soovitan teha ruumi järgmistele sööjatele ning minna ise jalutama ning külastada Jäneda lossi, kus on Papa Krimmi koogikohvik," lisas Toomingas.

Papa Krimmi heategevuslik koogikohvik on avatud viiendat korda, tänavu kogutakse raha lossi veranda uuendamiseks. Toimub koogivõistlus ja rahvas valib lemmikküpsetise.

Teiste seas on end presidendimatkale ühiselt sättimas üle viiekümne inimese Rakvere vallast. Nimelt on vallal juba aastaid olnud traditsiooniks tellida buss, mis soovijad Aegviitu sõidutab. "Tean, et varasematel aastatel mindi isegi kahekorruselise bussiga, tänavu on kõik kohad juba broneeritud, ja kui keegi peaks viimasel hetkel ära jääma, siis on varuminejaidki olemas. Kõige noorem tulija on vaid pooleteiseaastane," rääkis Rakvere valla spordi- ja terviseedenduse spetsialist Siiri Kohver, kel on ees kolmas kord presidendimatkal osaleda.

Matka fenomeniks peab Kohver saadavat emotsiooni. "Melu, rahvamass, ühispilt presidendiga, rohkelt rõõmsameelseid inimesi ja mõistlik raja pikkus harrastussportlastele," loetles ta rohkeid plusse.

Matkapäeval müüakse 2 eurot maksvaid loosipileteid, mille müügitulu läheb matka korraldamiseks. Peaauhinnaks on teler, aga võita saab ka presidendimatka suveniirsuuski, Musta Täku Talli simmanite kuldpileteid ja kõikvõimalikke auhindu toetajatelt.

Presidendi rada on saanud nime presidentide Konstantin Pätsi ja Arnold Rüütli järgi, kes Jäneda, Nelijärve ja Aegviidu radadel tihti käinud. Eesti Vabariigi esimene president Konstantin Päts oli Nelijärve turistide kodu mõtte algataja ja ehituse rahastaja ning Jäneda põllutöökeskkooli rajaja. Arnold Rüütel on Jäneda kooli 27. lennu vilistlane.

Ettevõtmise korraldab spordiklubi Presidendirada, mille liikmeteks on Anija vald, Tapa vald, OÜ Jäneda Mõis ja Nelijärve puhkekeskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles