Ka märts tuleb paljude aastate keskmisest veidi soojem

BNS
Copy
Lumikellukesed – kevade märk.
Lumikellukesed – kevade märk. Foto: Arvo Meeks

Kui jaanuar ja veebruar pakkusid tänavu erakordset soojust, siis ka märts võib tulla tavapärasest veidi kõrgema temperatuuriga, näitab ilmateenistuse esialgne prognoos. 

Kuu keskmine õhutemperatuur tuleb tõenäoliselt normist veidi kõrgem, kusjuures norm on vahemikus –2,2 kuni +0,2 kraadi. Sademeid on normi piires või vähem ehk 28–44 millimeetri kanti.

Kuu esimesel poolel on ilm muutlik. Venemaal valitseva kõrgrõhuala ning üle Läänemere laienevate madalrõhkkondade piirimail jõuab Eestisse lõunakaarest aeg-ajalt sajupilvi, millest tuleb nii lörtsi kui ka vihma. Pärast 5. märtsi ja ka 10. märtsi paiku võivad tugevnevad kõrgrõhuharjad üürikeseks ilma kuivemaks ja rahulikumaks muuta ning siis on ööd kargemad, kuid päevane õhutemperatuur on ikka plusskraadides.

Kuu teisel poolel kõrgrõhkkonna jõulisel tugevnemisel on ilm varakevadiselt selgete ja kargete ööde ning päikeseliste päevadega ja ööpäevane temperatuuri amplituud on suur – öine miinimum võib –10 kraadi kanti langeda ja päevane maksimum +10 kraadi ümbrusse tõusta. Keskmine õhutemperatuur on sel juhul normilähedane. Nõrgema või vaid servaga meie aladeni ulatuva kõrgrõhkkonna korral jõuavad üle Läänemere aeg-ajalt sajupilvedest ümbritsetud madalrõhulohud ning sel juhul on ilm muutlikum.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles