Rakvere Vallimäel etendub lavalugu Ivo Schenkenbergist

Kristi Ehrlich
, peatoimetaja kohusetäitja
Copy
Praegu on Vallimäel ehitustööd pooleli, kuid augustis on oodata kompleksi avamist ja siis jõuab ka suvelavastus publiku ette.
Praegu on Vallimäel ehitustööd pooleli, kuid augustis on oodata kompleksi avamist ja siis jõuab ka suvelavastus publiku ette. Foto: Ain Liiva

Neljapäeval sõlmivad MTÜ KaRakTer ja Rakvere linn koostööleppe suvelavastuse "Ivo Schenkenberg ja Hannibali rahvas" etendamiseks Vallimäe uues vabaõhukeskuses.

Üllar Saaremäe lavastajakäe all valmiva ajaloolise vabaõhulavastuse autoriteks on Rakvere taustaga Eva Samolberg-Palmi ja Piret Saul-Gorodilov. Näidend kirjeldab olukorda Eestis Liivi sõja ajal 1579. aasta suvel.

"Mul on hää meel, et Schenkenbergi lavalugu viimaks Rakveres teoks saab. On ju Ivo üks Eestimaa tõelisi kangelasi, kellest me tegelikult palju ei tea. Film "Viimne reliikvia" on loonud temast veidi äraspidise pildi. Püüame temast rohkem teada saada – heidame pilgu Ivo seikluslikku ellu just Rakvere Vallimäel. Kus siis mujal – tõsiasi on fakt, et Schenkenberg Liivi sõja aastail just Rakvere linnuse all kinni võeti ja venelaste hirmsa vaenlasena Pihkvas hukati," kõneles näidendi lavastaja Üllar Saaremäe.

MTÜ KaRakTer juht Ivo Leek leidis, et trupil on kasutada on väga hea lugu, suurepärane lavastaja, 100 näitlejat ja lavavõitlejat üle Eesti, ideaalne mängukoht, mis kõik kokku tähendab selle suve võimsaimat suvelavastust.

Koos harrastajatega astuvad lavale Rakverest pärit näitlejad Elina Purde, Karl Robert Saaremäe, Lauri Mäesepp ja Mait Joorits.

Rakvere linnapea Triin Varek lisas, et Rakvere Vallimäel valmib juba sel suvel unikaalne vabaõhukeskus – tipptasemel vabaõhulava 4200 istekohaga ja vabaõhufoorum 800 külastajale –, mis loob tänapäevased võimalused suurürituste korraldamiseks. "Mul on siiralt hea meel, et just ajaloolisel Vallimäel tuuakse esimest korda rahva ette mastaapne lavalugu Ivo Schenkenbergist."

Ajaloolisi fakte ja fantaasiat põimiv hoogne, kaasakiskuv ja mõtlemapanevas vormis edasi antav ajastupilt esietendub Rakvere Vallimäe suurel laval 21. augustil. Kolme päeva jooksul antakse kolm etendust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles