Rakvere linn ning Tapa ja Väike-Maarja vald saavad riigilt teede parandamiseks täiendavat tuge

Margus Martin
, tegevtoimetaja kohusetäitja
Copy
Riik toetab kohalike teede parandamist tänavu seitsme miljoni euroga.
Riik toetab kohalike teede parandamist tänavu seitsme miljoni euroga. Foto: Margus Ansu

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM) kavatseb jaotada kohalikele omavalitsustele täiendavaid kohalike teede investeeringutoetusi juhtumipõhiselt kahel sihtotstarbel kogumahus seitse miljonit eurot. Kavas on toetada 19 projekti.

Majandus- ja taristuministri Taavi Aasa sõnul on kohalikel omavalitsustel teelõike, mis suurema liiklussageduse tõttu vajavad enam tähelepanu. "Nende teede rekonstrueerimiseks võivad jääda omavalitsuste käed liiga lühikeseks. Vajadus lisarahastuseks on suur ning riigipoolne juhtumipõhine toetus on juba aastaid olnud üheks praktiliseks võimaluseks kohalike teede olukorra parandamiseks," ütles Aas.

Sel aastal jagab MKM omavalitsuste vahel laiali seitse miljoni eurot ning minister ei välista kriisiolukorras toetuse kogumahu kasvu. "Vaadates koroonaviiruse mõju majandusele, valmistume võimalikuks laiaulatuslikuks kriisiks. On olemas täiesti valmis projekte, mis on oodanud rahastust ja kuhu kriisiolukorras oleks riigil mõistlik rahastust juurde suunata, kindlasti neist osa on ka omavalitsuste teed," ütles Taavi Aas.

KOV-idel oli eelmise aasta lõpus võimalik esitada taotlus kohalike teede toetuse saamiseks kahel otstarbel: teedele, mida läbib transiitliiklus, ja ettevõtlusega seotud teede olukorra parandamiseks. Praegu on saadetud toetuse eraldamise otsuse kavand omavalitsustele tutvumiseks.

Transiitteede toetust kavandab MKM jaotada ligikaudu 6,15 miljonit eurot. MKM-i hinnangul võiks saada üheksa omavalitsuse seas toetust Rakvere linn Jaama puiestee rekonstrueerimiseks. Ettevõtlusega seotud teedele kavandab MKM jaotada ligikaudu 850 000 eurot. Sellest summast plaanitakse korda teha teiste hulgas Lääne-Virumaal Väike-Maarja vallas Kaarma tööstusala tee ja Tapa vallas Paide maantee.

Toetuse saamiseks on vajalik ka omavalitsuse enda panus, omafinantseeringu määr jääb sõltuvalt omavalitsuse põhitegevuse tulust elaniku kohta vahemikku 10–30 protsenti.

Kohalike teede juhtumipõhiseks toetuseks eraldati aastatel 2018 ja 2019 kokku 15 miljonit eurot. Tänavu on ette nähtud seitse miljonit eurot ning tulevateks aastateks kavatseb majandus- ja taristuminister Taavi Aas leida vajaliku rahastuse, et toetuse maksmist jätkata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles