Haiglajuht: koroonaviiruse kahtlusega inimene ei tohi minna raviasutusse

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Rakvere haigla erakorralise meditsiini osakonda ei tohi koroonaviiruse kandja jõuda.
Rakvere haigla erakorralise meditsiini osakonda ei tohi koroonaviiruse kandja jõuda. Foto: Marianne Loorents

Hirmuäratava kiirusega leviva koroonaviiruse proove Rakvere haigla ei tee, koroonaviiruse tüvega 2019-nCoV nakatunud patsiendid viiakse Lääne-Virumaalt kas Tallinnasse haiglasse või Ida-Viru keskhaiglasse.

Rakvere haigla juhataja Ain Suurkaev ütles, et haigla ei pea praegu tegema ka ettevalmistusi, et koroonaviiruse teste tegema hakata.

Ta avaldas arvamust, et kui koroonaviirus maakonda jõuab ja ulatub teatud kriitilise piirini, on tõenäoline, et siinses haiglas hakatakse ka teste tegema.

“Siis aitab terviseamet ka kaasa vastavate tingimuste loomisele,” lausus Suurkaev.

Haiglajuhti sõnul on praegu põhimõte see, et viirusekandja ei tohi ilmuda haigla erakorralise meditsiini osakonda ega haiglasse. “Eesmärk on haigla hoida koroonaviirusest puhas,” ütles Suurkaev.

Ta ei osanud arvata, millal võib maakonnas esimene koroonaviiruse juhtum ette tulla. “Kui maakonnas on inimesi, kes naasevad riskipiirkonnast, siis see kindlasti mõjutab,” märkis Suurkaev.

Praegu on koroonaviiruse kahtlusega inimesega niimoodi, et kui tegemist on haigega kokkupuutunuga või riskipiirkonnast tulnuga ja tal on terviseameti kodulehel nimetatud haigustunnused, peaks ta helistama perearstile või perearsti nõuandetelefonil. “Meditsiinisüsteem korraldab selle, kuidas võetakse analüüs. Tullakse inimese koju, sest eesmärk on see, et ei liigutaks kodust välja. Kui on sümptomid, siis ei tule ta raviasutusse,” rääkis Suurkaev. Eestis on mitu laborit ja haiglajuhi sõnul on analüüsi tulemus eeldatavasti olemas juba järgmisel päeval.

Homme alustavad Medicum ja Synlab koroonaviiruse tasulist testimist, selle hind on 81 eurot. Eestis on viirushaiguse COVID-19 tuvastamise võimalus terviseameti, Tartu ülikooli kliinikumi ja Synlabi laborites.

Lähimate päevade jooksul luuakse see võimalus ka Põhja-Eesti regionaalhaigla, Ida-Viru keskhaigla ja Pärnu haigla laborites.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles