Sama seis: Lääne-Virumaal on registreeritud kaks koroonaviiruse juhtumit

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Lääne-Virumaal on registreeritud kaks koroonaviiruse juhtumit. Foto on illustratiivne.
Lääne-Virumaal on registreeritud kaks koroonaviiruse juhtumit. Foto on illustratiivne. Foto: Tairo Lutter

Terviseameti koroonakaardi järgi on Lääne-Virumaal kinnitust saanud üks COVID-19 haigusjuhtum. Terviseameti ida regionaalosakonna juhataja Marje Muusikus rääkis, et elukohaandmetest lähtudes on maakonnas diagnoositud kaks koroonaviiruse juhtumit: üks Rakveres ja teine Tapal. 

Terviseameti ida regionaalosakonna juhataja Marje Muusikus selgitas, et rahvastikuregistri andmetel põhinev statistika kajastab ka üht haigestunud inimest, kes elab ammu Tallinnas. "Kontrollisin üle, praegu pole ühtegi uut juhtumit maakonnas juurde tulnud. Lääne-Virumaal on kaks koroonaviirusega nakatunud inimest," ütles Muusikus.

Ida-Viru keskhaiglas tehtud analüüs tuvastas Lääne-Virumaal esimese koroonaviirusjuhtumi nädal tagasi: COVID-19 positiivse analüüsi andis Tapa naine, kes jäi kohe koju karantiini ja tegi tööd kodukontorist. 

Teine juhtum avastati selle nädala alguses. Haigestus Rakvere gümnaasiumi õpilane, kes jõudis enne haigestumist koolis käia neli päeva. Otsest kokkupuudet oli 8. klassi tüdrukul paljudega: tema klassis käib üle 20 õpilase, lisaks toimusid paralleelklassidega võõrkeeletunnid. Rakvere gümnaasiumi Vabaduse tänava majas õpib üle 400 noore. 

Mõlema koroonaviiruse juhtumi puhul on haigus edasi kandunud riigisiseselt. Haiged pole vajanud haiglaravi. 

Ida-Virumaal on koroonaviirus tuvastatud kuuel inimesel, viimaste päevade jooksul pole testide käigus uusi positiivse tulemusega proove juurde tulnud.  

Täna hommikuks oli Eestis koroonaviirus diagnoositud 326 inimesel, kokku on tehtud 3229 testi. 

Vanuserühmade kaupa on seis endine: kuus protsenti nakatunutest on alla 20-aastased ja 17 protsenti üle 60-aastased. Haiglaravil on 14 inimest, neist kaks vajab intensiivravi.

Testitakse ennekõike haigustunnustega ja meditsiinilise näidustusega inimesi, sealhulgas eakaid ja krooniliste haigustega inimesi. Testimise vajalikkuse üle otsustab perearst, kes suunab patsiendi proovivõtmisele. Perearstidele on antud juhised, kuid lõpliku otsuse teeb alati perearst, tundes oma nimistu patsiente, võttes arvesse patsiendi sümptomeid, üldist tervislikku seisundit ja kõiki kaasnevaid haiguseid.

Sümptomite (köha, palavik) avaldumisel tuleb helistada perearstile või perearsti nõuandeliinile 1220, kust antakse käitumisjuhised. Koroonaviirusega seotud küsimustele vastatakse ööpäev läbi avatud tasuta häirekeskuse infotelefonil 1247. Haiglates ja hooldekodudes on võimalik telefonitsi vestelda hingehoidjaga. Hingamisraskuste või õhupuuduse korral tuleb helistada hädaabinumbril 112.

Kui inimene haigestub, siis peaks ta igal juhul püsima kodus ja võimalusel teavitama haigestumisest inimesi, kellega ta on olnud viimastel päevadel lähikontaktis. Kergete sümptomitega, nagu köha ja väike palavik, tuleb püsida kodus ning vajadusel leevendada sümptomeid soovitatavalt käsimüügiravimitega.

Lisainfot leiab terviseameti temaatiliselt kodulehelt, SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles