Aasta tervisedendajaks sai Kaidy Aljama ja tervisesõbraks MTÜ Peaasjad

Katrin Uuspõld
Copy
Kaidy Aljama on töötanud tervisedendajana omaaegses Lääne-Viru maavalitsuses.
Kaidy Aljama on töötanud tervisedendajana omaaegses Lääne-Viru maavalitsuses. Foto: Meelis Meilbaum

Eesti Tervisedenduse Ühing valis 2020. aasta tervisedendajaks Kaidy Aljama, kes ka Lääne-Viru maakonnas on inimeste tervisesse panustanud, ning aasta tervisesõbraks MTÜ Peaasjad.

Ühing leiab, et praeguse olukorra valguses on saanud selgemaks kui kunagi varem, millise tähtsusega on rahvastiku tervise edendamine. Nõnda kuulutas Eesti Tervisedenduse Ühing ülemaailmsel tervisepäeval välja tunnustatavad, kes loovad paremat tulevikku eelkõige tervisedenduse ja vaimse tervise eest seistes.

Kaidy Aljama on pea kümne aasta jooksul panustanud inimeste tervisesse nii lasteaia, maakonna kui ka riigi tasandil. Aljama on pikaaegne ja aktiivne Eesti Tervisedenduse Ühingu liige ning on kuulunud ka ühingu juhatusse. Ta on lõpetanud Tallinna tervishoiu kõrgkoolis tervisedenduse eriala.

Praegu töötab Kaidy Aljama tervise arengu instituudis paikkonna tervisedenduse arendajana ja õpetab vilistlasena Tallinna tervishoiu kõrgkoolis. Ühing märgib, et Aljama on oma erialase hariduse, eri organisatsioonides töötamise kogemuse ja suurepäraste tervisedendaja omadustega loonud olulist väärtust paikkonna tervisedenduseks. Ta oskab meeskondi juhtida, teeb oma tööd entusiasmi ja kirega ning suhtub ellu huumoriga.

MTÜ Peaasjad tegevus on suunatud kasvavale ning üha enam tähelepanu vajavale rahvatervise teemale – vaimse tervise hoidmisele. Ühing kaasab enda tegevustesse spetsialiste ja olulise sihtrühmana ka noori Eesti Noorte Vaimse Tervise Liikumise kaudu. 2017. ja 2018. aastal korraldati sotsiaalmeediakampaania Must Lumi, laialdast kasutust on leidnud depressiooni sõeltest. Ka praegu on võimalik ühingu veebilehe peaasi.ee kaudu küsida nõu vaimse tervise spetsialistilt.  MTÜ Peaasjad on tegutsenud pikka aega ning tõenduspõhisusest lähtudes. Praegusel kriisiajal panustatakse oma liikmetega aktiivselt sellesse, et aidata inimestel toime tulla muutunud elukorraldusega. 

Eesti Tervisedenduse Ühing on 1997. aastal asutatud rahvatervise valdkonnas tegutsevaid spetsialiste ühendav organisatsioon. Aasta tervisesõpra valiti 11. korda ja aasta tervisedendajat 12. korda.

Aasta tervisesõbra tiitli on varem saanud Evelin Ilves, president Arnold Rüütel, saade "Ringvaade", kontsern G4S, dr Merike Martinson, näitleja Henrik Kalmet, tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski, Rimi Eesti Food AS, doktor Margus Viigimaa ja Tamo Vahemets.

Aasta tervisedendaja tiitli on varem pälvinud Hele Leek-Ambur, Elo Paap, Tiiu Härm, Liana Varava, Anu Kasmel, Mai Maser, Imbi Jäe, Vilma Tikerpuu, Ülle Laasner, Aili Laasner, Andrus Lipand ja Sirje Vaask.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles