Elektri puudumine on ebamugav, kuid mitte maailma lõpp

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tormi tõttu jäid elektrita tuhanded majapidamised, mõnes kohas võttis rikete parandamine päevi.
Tormi tõttu jäid elektrita tuhanded majapidamised, mõnes kohas võttis rikete parandamine päevi. Foto: Elmo Riig / Sakala

Jõulupühade ajal möllanud torm Patrick ja järgmiste päevade tuulised ­ilmad viisid voolu tuhandetest kodudest. Nii mõnigi läänevirumaalane sai elektri tagasi alles veidi enne uue aasta saabumist.

Paljud inimesed ütlesid, et elektri puudumine oli muidugi ebamugav, kuid samas tuleb ka aru saada, et sellist asja juhtub tormi ajal ikka. Ning ka negatiivseid olukordi tuleb võtta huumoriga.

Mitmes Väike-Maarja valla külas said inimesed voolu tagasi alles vana aasta viimasel päeval. Üks Käru külas elanik rääkis, et talle jagus romantikat ja küünlavalgust 31. detsembri pärastlõunani. “Mõtlesin, et jonni pärast ei lähe kodust ära, ja siis – elekter tuligi,” kirjeldas ta lõbusalt.

Piret Nurmetalu Rakke valla Lasinurme külast ütles, et neil läks vool ära eelmise esmaspäeva hommikul ning neljapäeva õhtuks saadi see tagasi.

“Kui oled valgel ajal kodus, siis ehk ei olegi asi väga hull. Aga kui pimedas lähed tööle, pimedas tuled, pimedas küünlavalgel vahetad kuidagi riided ja pärast peeglist vaatad, ega kuskilt midagi määrdunud pole, siis tüütab ära küll,” tunnistas Nurmetalu.

Naise sõnul põhjustavad pikad elektrikatkestused loomulikult toidu, eriti sügavkülmikus oleva kraami riknemist.

“Süldid, pasteedid, marjad – need ikka kipuvad pahaks minema,” tõdes ta.

Piret Nurmetalu hinnangul oli Eesti Energia rikketelefonilt asjakohase info saamine keeruline.

Ta nimetas, et on mõelnud ka elektrigeneraatori muretsemisele. “Praegu olen siiski kahevahel,” rääkis ta, “suvel paigaldatakse ilmselt maa-alune kaabel, mis peaks olukorda parandama, kuid samas ei saa selles ka kindel olla.”

Lasinurme elanikud on tänavu olnud pikalt elektrita kahel korral.

Vihula valla Võhma küla elanik, kes oma nime avaldada ei soovinud, ütles, et neil kadus elekter 26. detsembri hommikul ja lõplikult saadi see tagasi 30. detsembri õhtuks. Samas ei või ka päris nii öelda, nagu oleks viis päeva vooluta oldud, sest vahepeal tuli elekter lühikeseks ajaks tagasi, kuid kadus siis jälle. Naise sõnul said inimesed mõnel pool valguse tagasi varemgi, samas teadis ta kodu, kus pidi vooluta läbi ajama seitse päeva.

Optimistlik inimene tegi nalja, et kahju oli lume puudumisest – muidu oleks jõulude ja uusaasta vaheline aeg olnud küünalde valgel veelgi romantilisem. Ning mainis, et tuli süüa palju liha – vastasel korral oleks see lihtsalt halvaks läinud.

Eesti Energiat ta kiitis: kui algul oli rikketelefoniga suhtlemisel ka mõningaid probleeme, siis viimastel päevadel võeti ettevõttest juba ise ühendust. “Viimane lubadus oli, et elektri saame tagasi 30. detsembri õhtul kell seitse, ning pool seitse oli vool olemas,” lausus ta.

Võhma elaniku sõnul on majades puupliidid, millel saab süüa teha, kui elektripliit on, kasutatakse seda peamiselt suvel. Vett tuli tal võtta küll naabri kaevust, sest pump ei töötanud. “Muidugi on ilma elektrita ebamugav, aga püüan igas olukorras näha ka helgemat poolt,” ütles ta. Naise sõnul ei saa Võhmas kurta, et vool tihti, kauaks ja igast tuulehoost kaoks – praegune olukord oli ikkagi erakorraline.

Kullenga elanik Uno Kroon ütles, et vooluta tuli olla pärast jõulutormi, elekter läks uuesti ära ka sel kolmapäeval, kuid õnneks kestis elektrikatkestus siiski vaid kaks tundi. Krooni sõnul varub ta tormihoiatuste puhul nii küünlaid kui vett, sest elektrikatkestused on juba hellaks teinud.

Kolmapäevaks said voolu tagasi viimased kliendid, kel möödunud nädala tormide tõttu elekter kadus, teatas Eesti Energia. Kui mõni majapidamine on veel eelmisest nädalast vooluta, palutakse sellest teada anda rikketelefonil 1343.

Esialgsetel andmetel viisid 26. detsembri torm ja sellele järgnenud tuulised päevad elektrivoolu ligikaudu 175 000 majapidamisest ning torm puudutas pea kõiki Eesti piirkondi.

Ka sel nädalal lisandus tuulistel päevadel uusi rikked. Ööl vastu neljapäeva tekkis Arbaveres keskpingerike, mistõttu oli varahommikul vooluta üle 170 kliendi. See rike kõrvaldati pärastlõunal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles