Tarva kollaseks revolutsiooniks langesid kümne aasta eest kokku head asjaolud

Ville Arike
, reporter
Copy
Ville Arike.
Ville Arike. Foto: Tairo Lutter

Ajaloost on teada palju õnnestunud revolutsioone, aga hulgaliselt leidub niisuguseidki, mis on lõppenud fiaskoga. Suures plaanis läheb revolutsiooni õnnestumiseks vaja heade asjaolude kokkulangemist, selleta ei pruukinuks 1917. aastal läbi minna kommunistide võimuhaaramine Venemaal.

Kui Rakvere Tarva meeskond jõudis kümme kevadet tagasi Eesti korvpalliliiga finaali ja näitas seal ka suursoosik Tartu Rockile hambaid, nimetati seda kollaseks revolutsiooniks. See väljend kirjeldas toimunut vägagi hästi.

Nullindate keskpaigast saati olid kodust kossumaastikku jäägitult valitsenud Rock ja BC Kalev / Cramo (aastani 2005 Ehitustööriist). Nood kaks suurt tegid tegusid eurosarjas ja Balti liigas (kus toona mängisid kõik tippklubid eesotsas Kaunase Žalgirisega) ning lisaks kodustele finaalidele pakkusid 2009. aastal just Balti liiga veerandfinaalis unustamatu duelli.

Ent äkitselt juba aasta hiljem trügisid Rocki ja Kalevi mängumaale Tarvas ja TTÜ. Ühelt poolt sai see võimalikuks masu tõttu, mis ei lubanud senistel tippudel enam sama tugevaid satse kokku ajada. Nagu hooaeg näitas, tabasid suuremad raskused just Kalevit, kes lõpetas põhiturniiri suisa neljandana, mis tähendas, et ta peab Rockiga kokku minema juba poolfinaalis.

Teise poolfinaalpaari moodustasid näljased Tarvas ja TTÜ. Kui platsil valitses vihane vastasseis, siis väljaku kõrval ei pööranud peatreenerid Andres Sõber ja Aivar Kuusmaa tähelepanu mitte niivõrd oma matšile, kui aasisid igal võimalusel endast nooremaid Rocki ja Kalevi juhendajaid Indrek Visnapuud ja Alar Varrakut. “Kui vaadata neid poolfinaalpaare, siis ühes oleks nagu Bryan Adams ja Robbie Williams ning teises Toomas Anni ja Jüri Homenja,” teatas Sõber.

Ent revolutsioon ei saanuks õnnestuda ainult Kalevi nõrgenemisega. Ka Tarvas ise sai kokku läbi aegade parima koosseisu. Tagaliini tekkis ülikogenud Valmo Kriisa, parimasse korvpalluriikka jõudnud Kristo Saage ja noore Haljala komeedi Rain Veidemani näol Eesti liiga kohta väga võimas löögirusikas. Äärel näitasid oma täpset kätt Reinar Hallik ja Raido Villers ning korvi all möllas kanadalasest tsenter Richard Anderson. Kui hooaja otsustavaks faasiks saadi appi veel Martin Müürsepp, oli pusle koos ja tulemus samuti.

Ja lõpuks – kui ka nooruslik TTÜ poleks olnud sama tubli (kaotas poolfinaalis Tarvale napilt 2:3), pidanuks Tarvas ja Kalev juba poolfinaalis kohtuma ning keegi ei tea, kuidas see duell lõppenuks. Nüüd langesid revolutsiooniks kõik head asjaolud kokku ja Virumaa fännid oskasid seda nautida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles