Videotuur tutvustab betoonist võlutud ehitusinseneri loomingut

Inna Grünfeldt
Copy
Näitus “Betoonist võlutud. Ehitusinsener August Komendant”.
Näitus “Betoonist võlutud. Ehitusinsener August Komendant”. Foto: Marje Eelma (tuumik Stuudio)

Tallinnas Rotermanni soolalaos eksponeeritud suurnäitusel “Betoonist võlutud. Ehitusinsener August Komendant” saab teha videoringkäigu kuraator Carl-Dag Lige juhtimisel.

Järvamaalt pärit August Komendant (1906–1992) kavandas koostöös tuntud arhitektide ja inseneridega mitu 20. sajandi arhitektuuri meistriteost. Tema erialane karjäär vältas 1930. aastatest 1980. aastateni ning kattus ajastuga, mida iseloomustab moderniseerumine, linnastumine ja tehnoloogia kiire areng. Insenerina väärtustas Komendant arhitektuuri ajatut mõõdet ning kestvat kvaliteeti.

Arhitektuuriajaloolane ja näituse kuraator Carl-Dag Lige tutvustab August Komendandi tööd, mis oli suunatud inseneri, arhitekti ja ehitaja loomingulisele ja kvaliteetse tulemusega koostööle.

Kolm hoonet, mida võiks Komendandi pikast karjäärist teada, on Kadrioru staadioni tribüün Tallinnas (arhitekt Elmar Lohk, 1936–1938), Habitat ‘67 eksperimentaalne kortermaja Kanadas Montréalis (arhitekt Moshe Safdie, 1963–1967) ja Kimbelli kunstimuuseum USA-s Texases Fort Worthis (arhitekt Louis I. Kahn, 1966–1972). Märkimisväärne on Komendandi 18 aastat kestnud sõprus ning koostöö maailma ühe tipparhitekti Louis Kahniga, kelle originaaljooniseid ning vabakäelisi visandeid saab Eestis näha esimest korda.

Dresdenis inseneriks õppinud ja sõjaeelsetel aastatel Tallinna tehnikaülikoolis õpetanud ja õppekirjandust avaldanud August Komendandile pühendatud näituse videoringkäigule saab minna aadressil https://youtu.be/jyKoHbz7TC4.

Vaade näitusele "Betoonist võlutud. Ehitusinsener August Komendant".
Vaade näitusele "Betoonist võlutud. Ehitusinsener August Komendant". Foto: Marje Eelma (tuumik Stuudio)
Arhitekt August Komendant.
Arhitekt August Komendant. Foto: Merike Komendant Phillipsi arhiiv
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles