Meenutus: kui interrinne Toompead ründas

Copy
Lembit Kaljuvee.
Lembit Kaljuvee. Foto: Kasper Mäe

Toompeal toimus 15. mail 30 aastat tagasi interrinde suur miiting ja rünnak Eesti riigile, tema valitsusele ja ülemnõukogule. Interrinne polnud rahul Eesti ülemnõukogu tehtud otsusega, mis tähendas, et ENSV hümni, vapi ja lipu kasutamine saab lõpu ja Eesti ametlik nimi on vabariik. Eelmisel päeval oli Nõukogude Liidu president Mihhail Gorbatšov need otsused õigustühiseks kuulutanud ja interrinde poolt läks mässuks.

See oli minu elu üks emotsionaalsemaid päevi. Hommikusel istungil andis juhataja teada, et pärastlõunal korraldab interrinne miitingu, ja palus meil ennast rahulikult ülal pidada ja autod Toompea lossi eest ära viia.

Sõitsin lossist tollase rahandusministri Jaak Milleri juurde Lääne-Virumaa rahandusprobleemidele lahendust leidma. Kui tagasi Toompeale jõudsin, oli plats röökivaid intreid täis. Parkisin auto kiriku taha ja suure vaevaga surusin ennast läbi rahvamassi lossi ukse juurde, kus verise näo ja ära rebitud paguniga miilitsapolkovnik Herman Simm püüdis uksel korda hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles