Hallaööd tegid juunis kurja

Andres Pulver
Copy
Lumesadu Tamsalus 17. juunil 2014.
Lumesadu Tamsalus 17. juunil 2014. Foto: Aare Limberg

Selle nädala esimesel ööl kahutas külm maa mitmel pool hallavalgeks. Õnneks küll vaid kohati ja lühikest aega, nii et suuremad kahjud jäid sündimata. Lundki on juunis ikka ja jälle sadanud, viimati kolm aastat tagasi juuni esimestel päevadel, aga paljudel on kindlasti meeles 2014. aasta 17. juuni, mil mitmel pool päris korralik lumi maha sadas. Ka need puhud möödusid põllumeestele ja aednikele vaid kerge ehmatusega.

90 aastat tagasi olid aga lood sootuks teised, sest juuni algas krõbedate öökülmadega. Rakveres sadas toona lund 2. ja 3. juuni hommikul, ka langes 5. juuni Virumaa Teatajas ilmunud artikli kohaselt lund Aaspere vallas. Samuti oli hommikuti niiskemates kohtades maa hallaga kaetud.

Siin kandis öökülmad suuremaid kahjusid ei tekitanud, kui arvata välja külmavõetud kurgitaimed. Märksa kehvemad lood olid aga kaugemal. Nii annab samas lehenumbris leiduv teine artikkel teada, et Valgamaal võttis külm ära tomatitaimed ja kartulipealsed ning tegi kõvasti liiga linapõldudele, külmakahjustustest anti teada ka Pärnu- ja Järvamaalt. Pärnumaal olevat isegi puulehed mustaks tõmbunud, samuti saanud omajagu kannatada viljapõllud.

Valgamaal registreeriti ööl vastu 2. juunit kaks külmakraadi, meist põhja pool Lõuna-Soomes aga koguni neli kraadi külma. Soome läänerannikul tegi hallaöö kõva kahju rukkipõldudele, Tampere kandis aga kannatasid külma tagajärjel kartulipõllud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles