10 ja 50 aastat tagasi

Virumaa Teataja
Copy
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Virumaa Teataja

Virumaa Teataja 10 ja 50 aastat tagasi

50 aastat tagasi

Head peotuju!

Täna õhtul kell 21 algab Vallimäel jälle pidu. Seekord on esinemisjärg nende käes, kes lähevad suvel Eesti NSV 30. aastapäeva puhul Tallinnas peetavale vabariiklikule rahvatantsupeole. Kahe aasta kestel õpitust annavad rahva ees aru rajooni koolide mudilas-, laste- ja noorterühmad, siis veel mitut liiki segarühmad, tantsivad neiud ja naised ning rahvatantsuansambel "Tarvanpää". Aga ka kõiki teisi meie rahvatantsutruppe, kes seekord Tallinna tantsuväljakule ära ei mahu, tahavad rahvakunstiõhtu juhid Vallimäel koos jalga keerutamas näha. Kui juurde arvata vabariiklikust peost osavõtvad Tudu, Väike-Maarja ETKVL-i klubi, Uhtna, Tapa ja Kadrina puhkpilliorkestrid ning veel Rakvere Metsamajandi mängijad, peaks tänase peo tegelaste arv ulatuma üle 600.

Rahvakunstiõhtu kava aitab siduda Aino Orgmetsa kokkuseatud stsenaarium, mille ettekandmine on usaldatud tunnustatud deklamaatoreile. 14 tantsu saateks on sm. Orusaare orkestri mängitud lood, ülejäänud 11 tantsu esitamisel-vaatamisel peab leppima klaverisaatega. Ja külalisesinejadki peaksid kohal olema. Eile õhtuks oldi valmis soojalt ja südamlikult vastu võtma Läti NSV Dobele Rajooni rohkem kui 20-liikmelist tantsijate esindust ning Leedu NSV Šilute rajooni kollektiivi "Režtinele", kus on ligi 30 tantsijat. Peost veel niipalju, et esinejate rongkäiku oodata ei maksa. Sest nii eelproovid kui ka rahvakunstiõhtul esinemine on tegelastele ikkagi väsitav töö.

10 aastat tagasi

Suur ühisõppus tõi piirivalvelaeva Võsule

Eile juhtus Võsu rannast mitte väga kaugel merel õnnetus, milles hättasattunutele läksid appi vabatahtlikud merepäästjad koostöös piirivalvega, kes abistas vabatahtlikke piirivalvelaevaga Valvas. Selline oli varem kokku lepitud süžee, mida läbi mängides õppisid vabatahtlikud merepäästjad koostöös piirivalvega, kuidas korraldada operatsiooni merel. Kui osa kannatanuist oli mereveest juba kätte saadud, jätkasid vabatahtlikud päästjad otsinguid rannalt ja rannaveest. Informatsioon õnnetuse kohta tuli kohalikele Tallinna merepäästekeskusest ja pärast teabe laekumist asus päästeoperatsiooni juhtima Kunda kordon, kelle vastutusalas Võsu piirkond on.

Vabatahtliku merepäästeprojekti koordinaatori Ene Kalmuse sõnul oli tegemist vabatahtliku merepäästeprojektiga Vomare, mis on kestnud kaks aastat ja mille raames korraldati 3. ja 4. juunil piirivalve ja vabatahtlike merepäästjate suuremastaabiline ühisõppus, kus osales ligi 50 inimest. Kuigi koostöös piirivalvega on kolm sarnast õppust varem korraldatud, ei ole ükski neist veel nii suur olnud. Kalmuse hinnangul on piirivalve huvitatud koostööst vabatahtlikega. "Kõik mehed, kes siin on, ütlevad, et enim oleks vaja treenida erinevate struktuuride, päästeameti, piirivalve ja vabatahtlike koos tegutsemist, et näha, kuidas asi reaalsuses välja kukub," kõneles Kalmus. "Vabatahtlikele on oluline teada, et nad on ühe kindla ahela kindel lüli."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles