Nädala kaja: rassivaen või klassivaen?

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Aivar Ojaperv
Aivar Ojaperv Foto: Vladislav Musakko

Miks kassid ja koerad omavahel läbi ei saa, kui nad juhtumisi “ühe pere lapsed” pole? Sest loomariigis on asjad lihtsad: liigiomane käitumine on omane vaid kindlale liigile ja see, mis tundub koerale sõbralik lähenemine, on kassi jaoks rünnak. Kas inimrassidel ja rahvustel eksisteerib ka “liigiomane käitumine”? Kindlasti! Asiaatide peenehäälne vadistamine tundub põhjamaalasele lapsik. Habetunud, vaikiv ning morn viikingi järeltulija on Vaikse ookeani saarte rõõmsameelsete rahvaste silmis täielik töll.

Venelaste “mattidega” rikastatud valjuhäälne jutt on neile endile normaalsus, eestlase kõrvale aga valus ja ebakultuurne.

Sellest hoolimata suudetakse tsiviliseeritud maailmas koos elada ja üksteist välja kannatada. Mõnikord on käed küll kergelt rusikas, aga kannatused naabrimehe veidruste pärast elatakse reeglina välja anekdootides.

Mis siis nüüd Ameerika ühendriikides juhtus? On see rassivaen või hoopis klassivaen? Ilmselgelt põles süütenöör seal juba ammu ja püssirohutünni pani plahvatama mustanahalise mehe surm valgenahalise politseiniku käe läbi.

Kui must oleks tapnud musta või valge valge, siis poleks sel korral veel pauk käinud, aga ikkagi on USA-s praegu toimuv pigem ajendatud klassivaenust.

Tõsi ta on, et kõige rohkem röövimisi ja vägistamisi panevad USA-s toime mustanahalised.

Tõsi ta on, statistika, et kõige rohkem röövimisi ja vägistamisi panevad USA-s toime mustanahalised, on ka meie ajakirjandusse lekkinud. Aga ega teised ka pattudest puhtad pole: latiinod juhivad vastavat edetabelit narkokaubanduse ning asiaadid ja slaavlased organiseeritud kuritegevuse vallas.

Paraku moodustavad needsamad mustanahalised ja latiinod ka valdava osa USA vaesemast rahvast. Ja siiski: mässajate, ja seega hukkunud musta mehe toetajate hulgas on ka palju valgenahalisi.

Rahutustega kaasneb märatsemine ja vandalism, mis vihjab eelkõige vihale endast rikkamate inimeste suhtes.

USA pole Eesti, kus tänu tasuta haridusele saab vähemalt teoreetiliselt igaüks end üles töötada. Kui oled Harlemisse sündinud, siis ilmselt sa sinna ka jääd, ainus väljapääs näibki olevat vaid kuritegevus. Seda enam, et tulirelv on ühele mustanahalisele või latiinole palju kergemini kättesaadav kui kooliõpik või haigekassakaart.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles