10 ja 50 aastat tagasi

Virumaa Teataja
Copy
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Virumaa Teataja

Virumaa Teataja 10 ja 50 aastat tagasi

50 aastat tagasi

Kas päevitate õigesti?

Meie kliimavöötmes loetakse kõige paremaks päevitamisajaks ajavahemikku kella 11–13, millal päikesevalguse ultravioletsete kiirte hulk on maksimaalne. Kuumadel suvepäevadel on aga päevitamiseks soodsam aeg kella 8–11, millal õhutemperatuur ja niiskusesisaldus ei ole liiga kõrged. Sobivamateks päevitamiskohtadeks on mere- ja järverannad, kus õhk on puhas ja sisaldab seetõttu rohkem ultraviolettkiiri kui mujal. Samuti on seal võimalik pärast päikesevanni karastada keha veega. Enne päikesevannide võtmist on vaja selgusele jõuda, kas päevitamine ei ole vastunäidustatud. Vastunäidustuste hulka kuuluvad pahaloomulised kasvajad, kilpnäärme suurenemine, neerupõletikud, ülitundlikkus päikesevalguse suhtes, aktiivne kopsutuberkuloos, tugevalt väljendunud veresoonte lupjumine, südame-veresoonkonna puudulikkus, kesknärvisüsteemi haigused, kaugele arenenud kõrgvererõhutõbi, südame pärgarterite skleroos.

Päikesevannide võtmist on soovitatav alustada õhuvannidest 10 minuti vältel varjulises kohas, seejärel võetakse päikesevanne 2,5 minutit eesmisele ja 2,5 minutit tagumisele kehapoolele. Päevitusaega pikendatakse iga päev 5 minuti võrra, kuni jõutakse ühe tunnini. Järgmised päevitusseansid on ühetunnised, kokku keskmiselt 30–40 korda. Päikesevanne ei võeta tühja kõhuga ja mitte varem kui poolteist tundi pärast tugevat söömist. Päevitamisega ei tohi ühelgi juhul liialdada, 2–3-tunnine süstemaatiline päikese käes viibimine on juba tervisele kahjulik.

10 aastat tagasi

Jäägem heaks!

Neil päevil on Rakvere löönud särama, ehkki nõukaajast ei mäletata seda põllumajandusrajooni keskust just hea sõnaga. Ainuüksi linna visiitkaardiks olnud bussijaam oli paras häbiplekk. Satiiriajakiri Pikker aga viskas nalja, et on loodud uus juustusort Rakvere Tänavad, mis tuntud oma rohkete ja suurte aukude poolest. Kolhoosikeskustes olid vägevad kultuurimajad, spordisaalid, aga Rakveres polnud midagi. Aeg läks, võimud vahetusid nii riigis kui linnas, ning ühtäkki läks hoog lahti. Rakvere sai oma tugeva sümboli tarva näol (siis, kui linnapeaks oli Matti Jõe), moodsa keskväljaku (kui linna juhtis Andres Jaadla, aga selleks olid teed sillutanud juba enne võimul olnud), muud maa- ja mõttemärgid. Jah, meil on korvpallimeeskond Tarvas, meeste tantsupidu, punklaulupidu ja väljaspool lavalaudugi üliaktiivne teatrirahvas, me saime linna spordihoone, vinge staadioni, ka teatrihoone korda, aga midagi pole siin ilmas jäädavat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles