Tapal vahetus Taani kontingendi üksus

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Tapal vahetus Taani kontingendi üksus.
Tapal vahetus Taani kontingendi üksus. Foto: Kaitseväe peastaap

Täna Tapa linnakus toimunud tseremoonial andis kodumaale naasev Taani kontingendi Armadillo kompanii vastutuse üle oma relvavendadele Vidari kompaniist.

"Mina olen Eestis teenitud ajaga väga rahul – kuigi ka meile seadis ülemaailmne pandeemia oma piiranguid, saime vajalikud tegevused harjutusaladel ellu viia: õppisime sõdimist talvistes tingimustes, võitlemist nii hoonestatud alal kui ka metsades," ütles Taani kontingendi ülem kolonelleitnant Tommy Kjaer, soovides tema üksuse välja vahetavale Vidari kompaniile jõudu ja rohkelt mitmesuguseid õppusi.

Peaaegu kolmandik Vidari kompanii koosseisus Eestisse teenima tulnud kaitseväelastest olid siin ka 2018. aastal. "Mina olin toona rühmaülem. Elasin samas kasarmus, magasin samal korrusel ning minu kabinet asus üle koridori. Seega Eestisse tulek on nagu koju naasmine," ütles Vidari kompanii ülema abi kapten Jacob.

Skandinaavia mütoloogias on Vidar tähtsaima jumala Odini poeg, keda eristab jumala teistest poegadest see, et Vidari peamiseks tegevuseks oli enesetreenimine Ragnarökiks ehk maailmalõpule eelnevaks lahinguks. "Ka meie kompanii harjutab selleks, et olla Ragnarökiks valmis. Et vajadusel oleksime meie piisavalt tugevad maailma lõpu ära hoidmiseks," lisas kapten Jacob.

Vidari kompanii on relvastatud lahingumasinatega CV90. Samuti on neil kasutada Taani kaitseväe uued Piranha V soomustransportöörid ning koos logistilise elemendiga on Taani üksuses pea 200 kaitseväelast. Kokku teenib Tapal paiknevas lahingugrupis üle 1000 kaitseväelase Ühendkuningriigist ning Taanist.

NATO 28 liitlasriigi juhid otsustasid 2016. aasta juunis Varssavi tippkohtumisel muutunud julgeolekukeskkonna tõttu paigutada alliansi lahingugrupid Eestisse, Lätisse, Leetu ja Poola. Eestis paikneva liitlaste lahingugrupi juhtriigiks on Ühendkuningriik, panustavateks riikideks Prantsusmaa ja Taani. Tapale saabus esimene lahingugrupp 2017. aasta aprillis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles