Andrei Hvostov ja Üllar Saaremäe mõtisklevad juurte üle

Inna Grünfeldt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrei Hvostov.
Andrei Hvostov. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Rakvere kirjandusklubi vastse aasta avaõhtul kolmapäeval, 18. jaanuaril algusega kell 17.30 arutlevad Sillamäe poiss Andrei Hvostov ning Kohtla-Järve poiss Üllar Saaremäe raamatu “Sillamäe passioon” valguses, kuivõrd kannab lapsepõlve “kaasapanu” kodukandi elukeskonna pitserit ja mõjutab end aeg-ajalt meelde tuletades edasist elu ja võib-olla saatustki.

Andrei Hvostovi sõnul lähtus ta raamatut kirjutama asudes “tundest, et eesti rahvas vajab lisainfot meie hulgas elavate venelaste või meie seas elavate inimeste kohta, kelle hoiakute ja päritolu suhtes ei osata võtta ühest seisukohta”. “Kuna neid on raske lahterdada, neid kas ignoreeritakse või hakatakse vaenama. Oma elukäigu tõttu olen sattunud selliste raskesti defineeritavate tegelaste hulka, kelle suhtes ei osata võtta hoiakut – on ta eestlane või venelane, on ta oma või võõras, kas ta ajab Eesti asja või – jumal hoidku! – hoopis Vene oma. Tundus, et seda probleemi ei saa enam ignoreerida. Kuidagi peab laiade hulkadeni viima teadmise, et eestlasi on mitmesuguseid. On ka selliseid Vene nimega eestlasi nagu mina. Võtke heaks või pange pahaks,” arvab kirjanik.

Kas kasvamine päris-Eestis võrsunud ja kujunenud inimeste jaoks võõrastavavõitu Kirde-Eestis, eriti suletud linna salapäraga ümbritsetud Sillamäel, toob kaasa lausa passiooni nime väärival hulgal kannatusi või pigem karastab vintskemat sorti eluvõitluseks? Kui suur on võimalus kasvada võõras keelekeskonnas siiski isamaaliselt mõtlevaks inimeseks? Kuidas kujuneb mitmest rahvusest juurtega inimese rahvustunne või viib see pigem juurtetuseni?

Need küsimused on vaid kirjandusõhtueelsed oletused. Mille ümber jutulõng tegelikult keerlema hakkab, saab teada kohtumisõhtul, kuhu kõik huvilised on oodatud kuulama, küsima ja kaasa mõtlema.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles