Rakvere haiglas töötab 162 õde

Anu Viita-Neuhaus
, ajakirjanik
Copy
Eesti ägab õdede puuduses. Rakvere haiglas on õendustöötajaid ja samal haridustasemel töötajaid hetkel 162.
Eesti ägab õdede puuduses. Rakvere haiglas on õendustöötajaid ja samal haridustasemel töötajaid hetkel 162. Foto: Marianne Loorents

Eestis on krooniline õdede puudus. Väidetavalt on nende töökoormus meditsiiniasutustes kasvanud ligi kolm korda, juurde oleks vaja 4000 õde.

Rakvere haiglas on õendustöötajaid ja sama haridustasemega töötajaid hetkel 162. Haigla õendusjuhi Markel Pajupuu sõnutsi kuuluvad nende hulka radioloogiatehnikud, laborandid, ämmaemandad, nende seas on nii osa- kui ka täisajaga, ühe ja mitme töökohaga töötajaid.

Rakvere haigla juhatuse esimees Ain Suurkaev sõnas töökoormuse kohta, et seda on suudetud enam-vähem täiskoormuse piires hoida, ainult aktiivsetel haigestumisperioodidel või eriolukordades on tehtud ka ületööd. “Selle teadlikust tekkimisest püüame hoiduda. Kahjuks ei võimalda praegused teenuse rahastamise lahendused hoida eriolukorraks tagavaratöökohti,” lausus Suurkaev. Ta rääkis, et koroonaajal püüdsid nad eriosakondade mehitamisega toime tulla muude tegevuste vähendamise ja vastuvõttude sulgemise teel, kuid toime tulla on igal juhul keeruline. Lisaks, ka meditsiinitöötajad haigestuvad, ja kuna enamik õdesid on naisterahvad, lähevad nad valdavalt ka emapuhkusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles