Raibe: Skandaal: plehkupannud põhjapõdra jahmatavad tunnistused

, Rakvere Raibe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Internet

Rakvere Raipe ajakirjanikud said jälile põhjapõdrale, kes Aartika puhkeküla jõulutallist talve esimese lumega plehku pani. Pärast pisukest piinamist nõustus ta meie väljaandele usutluse andma.



“Aiiii, tehke sõlm lõdvemaks, jube valus on,” irises see äraaetud poro, kui olime ta Roela raba servas saani külge kinni sidunud. Mõistagi tulime loomale kenasti vastu ja lasime tal rääkida.

Noh, poro, miks te laudast jooksu panite?
Vaadake, mind toodi vägisi Lapimaalt siia, keegi lemmikloomadega tegelev musta minevikuga diiler sai pappi, aga mind köideti kinni. Mul polnud siin isegi elamisluba. Lihtsalt peideti lauta ära ja öö hakul sunniti vankrit vedama, sest lund ju ei olnud. Kaua sa ikka sellist ülekohut kannatad.

Kas teil siis sugulasi ei ole, kes otsima oleks hakanud?
Vaarisa jäi mul venelaste kuuli ette, ema aeti rekkaga alla, pole mul kedagi. Muide, laudas oli üks poro veel, aga ta ei osanud isegi joiguda, ma arvan, et see oli plastist.

Aga me kõik teame ilusat jõululegendi põhjapõtradest, kes jõuluvana saani veavad. Mis teil selle meeldiva töö vastu olla saab?
Ärge rääkige mulle sellest jõuluvanast! Lapsena nägin seda terroristi, käis meie tundranurgas endale orje valimas, lõpuks viis ka paar minu sugulast kaasa ja õpetas nad lausa lendama. Kentsakas vanamees, ma ütlen.

Kas teie siis ei oska lennata?
Naljakoht või? Ma olen põder, mitte lennuk. Jõuluvana teeb muidugi ka põtradest lennumasinad. Aga kas see on normaalne?

Kas teil lastest kahju pole, kes teid taga igatsevad?
Aga ma küsin vastu – kellel minust kahju on? Te, eestlased, olete mu isegi anekdootidesse pannud, sõimate meid, porosid, soomlasteks.

Aga meil on andmeid, et teie oletegi põhjapõder Rudolf, jõuluvana truu kaaslane.
Kes seda loba ajas? Rudolf on ju isane. Ja tal on punane nina!

Meie andmetel mitte. Šotimaa Edinburghi ülikooli teadlaste Gerald Lincolni ja David Bairdi sõnul ei saa Rudolfi puhul olla tegemist isasega, sest jõulude ajal on vaid emastel sarved alles. Tsiteerin asja uurinud teadlasi: “Rudolf on klassikaline emane põhjapõder, kellesarnaseid saab näha polaaraladel jõulude paiku. Kui isased oma sarved maja ajavad, siis muutuvad nad rohkem emaste sarnaseks. Rudolf ei pruugi olla isane ega emane, ta võib olla eunuhh. Kuid me eelistame siiski mõelda, et ta on emane.”
Okei, okei, tõstan sõrad üles. Teil on ikka korralik kodutöö tehtud, võite endale preemia kirjutada ja midagi head osta. Kuigi, Soomes ongi Rudolf naisenimi, näiteks Janne on meil mehenimi. Mis siin imelikku on?

Hea küll, oletame, et me laseme teid nüüd lahti, mida te edasi kavatsete teha?
Esimese asjana lähen Soome suursaatkonda ja esitan kaebuse nii teie kui ka kõigi teiste vastu, kes minu ahistamisega on seotud. Siis lähen esimese laevaga kohe tagasi, kui seal ehitajate vahel ikka kohta on.

Aga mis siin viga on?
Teil ei ole ju normaalne elu. Ilves on president, Jänes juhtis kultuuri, Kõuts armeed, tõsi, nüüd on tema asemel vist mõmmik. Aga Põdra, minu kauge sugulase kapost, panite kinni. Ja palgad on teil väiksed, maksud suu­red, kogu aeg käib mingi jama. Polaarjoone taga Lapimaal on hea rahulik, isegi päike ei tõuse pool aastat. Ja see neetud jõuluvana on nüüd kah maha rahunenud.

Aga me võiks organiseerida teile Eesti kodakondsuse, hakkate Solarise katusel elama.
Mis, te kauplete siin oma mõjuvõimuga või? Teate, andke see kodakondsus venelastele, neile siin meeldib. Aga mind jätke rahule. Pärast seda, kui te riigitelevisioonis Haloneni mõnitasite, ei taha ma siit isegi viina osta!


Toimetuselt: Selle peale tõmbasime köied ümber poro valge krae veel rohkem koomale. Karjus mis ta karjus, aga lahti ei saanud. Ilmselt vahetame ta Venemaal Erik-Niiles Krossi vastu välja. Vaadaku ise, mis nad selle metsalisega teevad, viigu Putini daatšasse aiailuks. Samas pole meil Aartika lubatud lunaraha vastu ka midagi, saame korraliku vanausuliste uusaastapeo maha pidada.

Rudolf
Põhjapõder Rudolf on põder, kes veab jõuluvana saani ja kellel on pirakas punane nina. 1939. aastal kirjutas reklaamiosakonna töötaja Robert May loo pealkirjaga “Punase ninaga põhjapõder Rudolf”. Algselt oli põdra nimi Rollo, kuid nii selle kui ka Reginaldi praakisid ülemused karmilt välja ja nii sai põdra nimeks hoopis Rudolf. Selle nime pakkus autori väike tütar. Raamatuke looga levis 2,4miljonilises tiraažis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles