Galerii: Viru Folgi teine päev – etnohingelised uimastatakse mõnusa holamuusikaga (1)

Copy
Käsmus on Viru Folk poole peal: 13. põhjamaise muusika koguperefestival on Norra nägu.
Käsmus on Viru Folk poole peal: 13. põhjamaise muusika koguperefestival on Norra nägu. Foto: Ain Liiva

Viru Folk on poole peal. Ruumi jagub kõigile, inimesi koguneb vaikselt kalurikülla, mõnus muusika on vallutanud lavad. Juba on peetud rahvaliku ja kantrimuusika ansambel Justament 40 juubelit. Pealeõunane kontsert pani rahva täiega kaasa laulma.

Ansambli Justament laulja Toomas Lunge rääkis, et nad esinevad Viru Folgil juba kolmandat korda. Esialgu oli neil plaanis juubelit tähistada kogu öö. "Pidime esinema öösimmanil," lausus Lunge. 

Läks teisiti. Lavale astuti hoopiski laupäeval kell 13. Sellest polnud vähimatki. Inimesed armastavad Justamenti, nende laulude sõnad on paljudel peas. 

Toomas Lunge sõnas, et igal festivalil on oma vaimsus. "Festival koosneb inimestest. Nende meelsusest. Siin on rahvas, kes on meeldivad. Neid on tore lavalt vaadata. Nendega on tore," ütles Lunge. 

Värvikaid tegelasi jagub täna kontserdipaikadesse üle Käsmu, Viru Folgi teisel päeval saab kuulata ka Virumaalt pärit rahvamuusikute nägemust läbi erinevate siinsete aegade ja paikade.

Kontserdil esinevad Virumaaga tihedalt seotud rahvamuusikud: Martin Müller, Villu Talsi, Ilmar Kald, Taavet Niller, Asso Int, Jaanus Põlder, Enver Lani, Kiviõli Kapell ja teised. 

Õhtul annab kontserdi Norra saam Torgeir Vassvik. Torgeir Vassviki joig paljastab inimhinge sügavaimad vibratsioonid ja väga kaunid ülemtoonid. 

Õhtupimeduses süüdatakse tuled Käsmu enda viikinglaev Aimar pardal, kus esineb kitarrist, laulja ja helilooja Agni-Sandia Hallik. Ta on palju kirjutanud muusikat ja nii ühendab ta oma loomingus klassikalise, jazz- ja folkmuusika.

Viru Folgi korraldaja Peep Veedla ütles, et seekordsel Viru Folgil kõlav muusika on nagu Norra: põhjamaine, karge ja rahulik. “Festival on nende nägu. Hästi rahulik ja intiimne,” lausus Veedla.

Kolmeteistkümnendal Viru Folgil on kolme päeva jooksul ligi 30 kontserti. 

Muusikale ja melule lisaks saab Käsmu muusika- ja koguperefestivalil nautida filmi- ja teatriprogrammi.

Korraldajad loodavad, et sel aastal külastab Viru Folki 4000 külastajat.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles