Kumu kunstimuuseumis avaneb avangardismi teerajaja Ado Vabbe suur ülevaatenäitus

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Ado Vabbe maal “Karneval” aastast 1957 on loodud akvarelli ja guašiga.
Ado Vabbe maal “Karneval” aastast 1957 on loodud akvarelli ja guašiga. Foto: KUMU kunstimuuseum

Kumu kunstimuuseumis on 28. augustist avatud eesti kunstiloo ühe intrigeerivama kunstniku ja avangardismi teerajaja Ado Vabbe (1892–1961) seni suurim näitus “Ado Vabbe. Wunderbar”.

Näitus tutvustab Tapal sündinud ja Rakveres lapsepõlve veetnud kunstniku 50-aastase loometee perioode ja loomingu keskseid motiive.

“Lapsepõlve ja õpingute aja kirev ning muljeterohke keskkond kujundas Vabbest rahvusvahelise mõttemaailmaga looja, kes liikus paindlikult erinevate kunstiliikumiste mõjusfääris ega kapseldunud kitsalt rahvuslikku ainesesse,” märgib näituse kuraator Mary-Ann Talvistu.

“Pärast Eesti vabariigi sündi sidus Vabbe ennast Pallase kunstikooliga, olles selle legendaarne õppejõud kuni nõukogude ajani, mil ta kõrvaldati ametist süüdistusega formalismi toomises Eestisse. Tema käe all õppisid paljud hilisemad Eesti kunsti suurkujud, teiste seas Karin Luts, Karl Pärsimägi, Elmar Kits ja Endel Kõks,” avab Talvistu Vabbe rolli eesti kunstis.

Vabbe joonistusi, maale ja graafikat eksponeeriv näitus jaguneb kuueks alateemaks, milles annavad tooni kunstniku varajane abstraktne looming koos mänguliste tušijoonistustega, commedia dell’arte värvikad tegelased, päikeselised meenutused lõunamaareisidelt, nüansirohked etüüdid igapäevaelust ning naine kui ihade ja unelmate allikas. Joonistuste ja akvarellide kõrval on Vabbe loomepärandis arvukalt paberalusel õlimaale, mille konserveerimine on olnud proovikivi nii maali- kui ka paberikonservaatoritele, ning nüüd on need taas toodud publiku ette.

Ado (Adolf Georg) Vabbe sündis 1892. aastal Tapal, kust aga peagi koliti Rakverre ja sealt edasi Narva. Narvast alanud kunstnikuks kujunemise tee viis Vabbe esmalt Riiga ja seejärel Euroopa ühte suurimasse kunstikeskusesse Münchenisse. Järgnevatest välisreisidest kõige südamelähedasemaks jäi Vabbele Itaalia külastamine 1914. aastal ning mälestused sellest saatsid kunstnikku kogu elu, leides ikka ja jälle tee tema maalidesse, joonistustesse ja graafikasse. Vabbet tuntakse ennekõike tema nooruspõlve avangardse loomingu kaudu, mis oli pidevas muutumises ja mille tõstsid 1920. aastatel Eesti alles kujunemisjärgus kunstimaailma tippu kirjandusrühmituse Siuru liikmed, kellest paljude raamatuid ta ka illustreeris.

Näitusega kaasneb rikkalikult illustreeritud põhjalik Ado Vabbe monograafia, mis jäi lahkunud kunstiajaloolase Tiiu Talvistu (1955–2020) viimaseks uurimistööks. Raamatu esitlus koos kuraator Mary-Ann Talvistu näitusetutvustusega toimub 18. septembril.

Ado Vabbe akvarell “Seine’i jõgi” valmis aastal 1924.
Ado Vabbe akvarell “Seine’i jõgi” valmis aastal 1924. Foto: Kumu Kunstimuuseum
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles