Tapal algas liitlaste lahingugrupi integratsiooniõppus

Anu Viita-Neuhaus
, ajakirjanik
Copy
Tapal algas liitlaste lahingugrupi integratsiooniõppus.
Tapal algas liitlaste lahingugrupi integratsiooniõppus. Foto: Eesti Kaitsevägi

Tapal algas sel nädalal uue rotatsiooniga saabunud Ühendkuningriigi liitlasvägede viienda jalaväepataljoni lahingugrupi 5 Rifles integratsiooniõppus, mille käigus harjutatakse koostööd eri üksuste vahel.

Õppuse peakorraldaja major Lauri Teppo rääkis, et liitlaste lahingugrupp on püstitatud ülesanded täitnud hästi.

"Lahingutegevuse planeerimise protseduurid on neil väga kindlad, eriti hea meel on mul edusammude üle pioneeritegevuse ning tagalateenindustoetuse valdkondade ühildamisel Eesti brigaadiga," ütles Teppo.

Õppus toimub mitme nädala vältel ja on jaotatud eri osadeks. Esmaspäeval alustati juhtimispunktide õppusega. Õppuse eesmärgiks on liitlasvägede integreerimine 1. jalaväebrigaadi operatsioonidesse lahingugrupi ülema ja staabi tasemel. Lisaks liitlasvägedele ja 1. jalaväebrigaadile võtavad õppusest osa ka kaitseväe akadeemia ohvitserid, kes on läbimas keskastmekursust, ning kadetid, kes õpivad põhikursusel.

Järgmisel nädalal jätkub õppus kaitseväe keskpolügoonil, kus treenitakse lahingutegevust Eesti maastikul. Integratsiooniõpe lõppeb õppusega Lätis, kus liitlasväed treenivad koos Scoutspataljoniga ning vastutegevust harjutab Läti liitlaste lahingugrupp.

NATO 28 liitlasriigi juhid otsustasid 2016. aasta juunis Varssavi tippkohtumisel muutunud julgeolekukeskkonna tõttu paigutada alliansi lahingugrupid Eestisse, Lätisse, Leetu ja Poola. Eestis paikneva liitlaste lahingugrupi juhtriigiks on Ühendkuningriik, panustavateks riikideks on Prantsusmaa ja Taani. Tapale saabus esimene lahingugrupp 2017. aasta aprillis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles