Raamatukogus leiab iga pusa oma kammi

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Näitus "Igale pusale oma kamm" viib kokku kammid ja kirjanduse.
Näitus "Igale pusale oma kamm" viib kokku kammid ja kirjanduse. Foto: Lääne-Virumaa Keskraamatukogu

Näitusesari "Asja lugu on selline" Lääne-Virumaa keskraamatukogus jätkub väljapanekuga "Igale pusale oma kamm".  

Keskraamatukogu laste- ja noorteosakonna vitriinides igapäevaste tarbeesemete saamislugusid tutvustavas näitusesarjas "Asja lugu on selline" andsid lukud ja võtmed järje üle kammidele ja harjadele. 

Sõpradest juuksurite abiga saadi kokku päris uhke valik läbi aegade soengute, habemete, vuntside kujundamiseks kasutatud vahendeid. Kuna on inimesest karvasemaidki olendeid, ei puudu näituselt ka lemmikloomade kasuka kohendajad.

Näitust saadab temaatiline raamatuväljapanek. (Võlu)kamm pole just sage raamatutegelane, ent kõige sagedamini kohtab teda näkilugudes ning muidugi viguriluuletuste juuksurid oskavad korda sättida nii kiilaspäid kui pusalisi, olgu kammil kasvõi üks-kaks piid alles.

Näitust täiendab ka pildi- ja faktivalik kammide ajaloost, suurus- ja hinnarekorditest ning kammikujundist linnapildis. Tartus valmistati esimesed kammid juba aastal 1918. Selle tähelepanuväärse sündmuse auks on kujundanud skulptor Mati Karmin kammidest pingi, mis hakkab peagi ehtima Pirogovi parki.

Lugeda saab ka kammide ning kammimisega seotud maagiast ning uskumustest.

Muinasjututoas on võimalik näituse vaatamise järel teha kammimustreid, kujundada kauneid kavandeid kammidele, teha kammitrikke ning mängida kammipilli.

Mis on suurim ahnus? Kui kaks kiilaspead kaklevad ühe kammi pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles