Koroonapalateid Rakvere haiglas praegu veel pole

Anu Viita-Neuhaus
, ajakirjanik
Copy
Kas varsti jälle? Rakvere haigla tegutseb terviseameti kehtestatud reeglite järgi, vajadusel tagatakse koroonahaigetele ilma teiste osakondade sulgemiseta 14 voodikohta.
Kas varsti jälle? Rakvere haigla tegutseb terviseameti kehtestatud reeglite järgi, vajadusel tagatakse koroonahaigetele ilma teiste osakondade sulgemiseta 14 voodikohta. Foto: Ain Liiva

Koroonaviirusega nakatunuid on üha rohkem, mis tähendab, et enam on ka neid inimesi, kes vajavad haigla- ja intensiivravi.

Terviseameti meditsiinistaabi juht Arkadi Popov on öelnud, et prognooside järgi suureneb järgmise pooleteise nädala jooksul haiglaravi vajavate inimeste osakaal.

Praeguse olukorra kohta Rakvere haiglas rääkis juhatuse esimees Ain Suurkaev, et terviseameti reeglite järgi ei ole neil kohustust avada palateid COVID-19 haigete raviks. “Meil on kohustus erakorralise meditsiini osakonna (EMO) pinnal pidada hetkel ühte patsienti kuni koju või teise raviasutusse saatmiseni. Alates neljapäevast suureneb kohustus kahele patsiendile,” kõneles Suurkaev.

Siiski ei istuta käed rüpes, haiglajuht sõnas, et kevadise epideemiaga saadi korralik treening ja väike praktika. “Sündmuste eskaleerumisel oleme valmis tegutsema samase skeemi järgi. Ajutised vaheseinad ootavad laos monteerimist, mitu tuba on täis kaitsevahendeid. Olemas on tarnelepingud nende täiendamiseks ja labori analüüsivõimekus testimisel.”

Kui terviseamet peaks andma korralduse, siis Rakvere haiglal on ilma aktiivravi ja õendustegevuste peatamiseta plaanis avada 14 voodikohta. Kui koroonahaigeid lisandub, hakatakse lõpetama aktiivravi teistes valdkondades. “Rolli hakkab mängima hoone ja osakonna liigendus, ravikohti hakatakse tekitama juurde korruste ja plokkide kaupa. Kõik hakkab toimub terviseameti vastavate korralduste alusel,” ütles Suurkaev.

Eesti tervishoius valitseb jätkuvalt krooniline õdede ja hooldajate puudus. Suurkaev nõustus, et kui haigla personal peaks samuti haigestuma või olema kasvõi ajutises isolatsioonis, pole asemele kedagi võtta. “Kõike saab teha vaid muude meditsiiniliste tegevuste, eelkõige plaaniliste vastuvõttude arvelt,” lausus Suurkaev.

Rakvere haiglas oli kevadel seitse COVID-19 ravijuhtu. Sügisel on antud EMO-s või tasulisel testimisel mõned positiivsed koroonaviiruse proovis, kuid inimesed on saadetud kodusele ravile.

Sellest, et olukord on tõsine, rääkis esmaspäeva hommikult Põhja-Eesti regionaalhaigla ülemarst Peep Talving. Ta ütles, et nende haiglasse, mis funktsioneerib kui intensiivravikeskus, on viimase nädalaga 75 protsenti rohkem inimesi tulnud intensiivravile. “Need on väga-väga rasked haiged. Seda publik ei näe, meie näeme seda ja me oleme mures,” sõnas Talving.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles