Andres Jaadla: Rakvere liigub roheliseks linnaks saamise suunas

Andres Jaadla
, Rakvere linnapea
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Jaadla.
Andres Jaadla. Foto: Arvet Mägi

Kasutan meelsasti võimalust vastata rakverlase Jaan Kraavi küsimusele, milles ta palub selgitada lugejatele rohelise energia kasutamist Rakvere linnas.


Rakvere oli esimene linn Eestis, mis ühines Eesti rohelise energia projektiga tervikuna. Rakvere linn sõlmis 2009. aasta mais Eesti Energiaga vastava lepingu (sertifikaadi) rohelise energia kasutamiseks linnale kuuluvatel objektidel ja tänavavalgustuses. Koos sertifikaadiga on linnal õigus kasutada oma toodetel ja teenustel spetsiaalset rohelise energia kaubamärki. Rakvere linn ostab Eesti Energialt rohelist elektrit ja see, et see energia on toodetud taastuvatest kütustest ja energiast, ongi sertifikaadi mõte.

Kas roheline elekter tuleb tuulest, veest, päikesest või soojuse ja elektri koostootmise jaamast, mis kasutab taastuvat kütust, seda ilmselt ei ole võimalik kindlaks teha. Elektronidel, mis mööda ülekandeliine liiguvad, ei ole küljes tootja silti. Selleks ongi lepingud ja sertifikaadid, et kokkulepitud kaup, Rakvere puhul roheline elekter, tarbijani jõuaks.

Eesti Energia on kinnitanud oma klientidele, kes rohelist energiat kasutavad, seega siis ka Rakvere linnale, et on alati tootnud täpselt sama palju või rohkemgi elektrit sada protsenti tuulest ja veest, kui rohelise energia kliendid tarbivad. Eesti Energia jaeäri kommunikatsioonijuhi Katriin Loorentsi sõnul korraldab Eesti Energia iga-aastaseid auditeid. “Kogu võrku antud ja kliendi tarbitud roheline energia on Eesti Energial täpselt mõõdetud, ja ikka selleks, et võiks klientidele anda vettpidava lubaduse. See on see, mis eristab Eesti Energiat näiteks mõnest teisest praegusel suurtarbijate avatud turul tegutsevast elektrimüüjast, kes müüb küll rohelist energiat, kuid ei anna sellele mingit garantiid, et see on tõepoolest ja ainult sada protsenti taastuvatest allikatest toodetud.”

Kuigi rohelise energia hind on tavalise elektri omast mõnevõrra kallim, ei ole Rakvere linna eelarves kulud kasvanud.

Rohelise energia kasutamine on üks osa Rakvere liikumisel roheliseks linnaks saamise suunas. 2009. aastal ühines Rakvere linnapeade paktiga, millega võttis kohustuse suurendada energiatõhusust ja kasutada oma territooriumil taastuvaid energiaallikaid, millega vähendatakse 2020. aastaks CO2 heitkoguseid 20 protsenti.

Siht seatud, asuti olukorda kaardistama. Rakvere linn korraldas oma allasutustes ja objektidel energiaauditi, analüüsis Rakvere tüüpelamute energiatarvet, koostas energiasäästu kava lähiaastateks koos tegevuste maksumuse määratlemisega.

Energiasäästukavas toodud eesmärkide saavutamiseks on linnal võimalik taotleda raha Euroopa Liidu programmidest ja seda on linn ka teinud. Rakvere muusikakool ja reaalgümnaasium ning Kungla lasteaed on juba rekonstrueeritud energiatõhusateks, Triinu lasteaed on töös, Rakvere linna algkooli maja rekonstrueerimine on kavandamisel.

Looduslikud ressursid kallinevad kogu maailmas, see omakorda toob kaasa revolutsiooni energeetikas. Meil on valida, kas läheme muutustega kaasa või ootab meid taandareng. Rakvere on valinud esimese tee, liikudes säästva ja targa kogukonna suunas.

Oleme alustanud Targa Maja kompetentsikeskuse rajamisega Turu plats 2 asuva pangamaja hoone baasil. Idee kohaselt hakkab seal kogu ehitis olema hoonena tark ja majas hakatakse kasutama iseõppivaid intelligentseid hoonesüsteeme, mis vähendavad hoone energiavajadust ja suurendavad samal ajal selle kasutusmugavust.

Uudseid lahendusi tuleb kasutada ka pangamaja muutmisel energiasäästlikuks, sest tavaliste lahendustega muinsuskaitse all olevat pangamaja soojustada ei saa. Samas annavad probleemi uudsed lahendamissuunad meile uut tarkust ja teadmist, mida saab kasutada paljude teiste väärikate vanade majade energiatõhusaks muutmisel.

Tark Maja saab testimiskohaks uutele katsetusjärgus toodetele. Targa Maja kompetentsikeskuse näol toome Rakverre uut kompetentsi ja koos sellega lisandub linna töökohti.Rakvere on üks eesrindlikumaid Eesti linnu energiatõhususe arendamise ja kahjulike heitmete vähendamise suunas, pälvides sellega tähelepanu ka väljaspool. Aastal 2010 oli Rakvere linn Euroopa säästva energia auhinna konkursil kõrgel kohal – kuue parema linna hulgas.

Liigume Rakveres selles suunas, et targalt ja säästvalt linnaruumi arendades saavutada ka väiksemate omavalitsuste konkurentsis püsimise üleeuroopalisel tasandil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles