Juhtkiri: lumega ja lumeta

Virumaa Teataja
Copy
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Vanasti oli eestlaste meelelahutuseks jälgida naljakaid videoid suure lombi tagant, kus inimesed esimese lumekirme tekkimise järel enam eluga hakkama ei saanud: autod sõitsid sirgel teel lihtsalt kraavi, jalakäijad ei suutnud kõndida ja liikusid neljakäpukil ning kogu ühiskonna toimimine näis olevat halvatud.

Koheva lumevaibaga harjunud eestlane võis seda kõike vaadata üleolevalt naeru pugistades, samal ajal soojas toas villasokkidesse peidetud varbaid liigutades. Eestlast juba lumi ei heidutanud, vastupidi: lume tulekul muutus Eesti inimene autoroolis veel osavamaks, lendas, külg ees, kurvi, libedal kõnniteel püstijäämist võis aga pidada väikestviisi rahvus­spordiks ... kuni saabusid meie enda lumeta talved, mis meid laisaks muutsid.

Need on viinud selleni, et tõeliseks lumeks ei oldagi enam valmis. Labidad on keldrisügavusse ära kadunud, suurte sahkadega traktorid pensionile saadetud. Ootamatult maha sadanud lumi paneb meid ehmunult hüüatama ning ei puudu palju, et oleksime ise samasugused hädised nagu need, kelle üle naersime.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles