Välisrännaku tühistanud kuldnokad ootavad loendamist

Anu Viita-Neuhaus
, ajakirjanik
Copy
Foto: Kalle Pihelgas/elurikkus.ee

Sel talvel on olnud näha tavapärasest rohkem kuldnokkasid. Selleks et teada, kui palju talvitab Eestis kuldnokkasid, palub Eesti Ornitoloogiaühing neile lindudest teada anda. 

Rakvere linnuvaatleja Vilja Padonik ütles, et võibolla mõnel soojal talvel on Eestis talvitamas olnud rekordiliselt palju kuldnokki, kuid lähiminevikust ta seda ei mäleta.

"Lääne-Virumaal olen kuldnokki näinud tavapärasest rohkem. Kundas on neid tublisti, viimane kord nägin lausa kümmet lindu. Rakveres kohtasin neid detsembris ja veebruaris," rääkis Padonik. 

Ta lisas, et kuna sügisel ja talve alguses olid ilmad soojad, polnud neil vaja tingimata edasi lennata. Praegu nad enam siit lendu ette ei võta, sest kuu aja pärast peaksid juba tagasi saabuma kevadet kuulutama. 

"Nad saavad külmaga hakkama, reeglina on nad kohtades, kus lund on vähem ja leidub toitu. Kundas olid nad toitumispaiga juures," rääkis Padonik. 

Jaanuaris nähti kuldnokkasid kõige arvukamalt Pärnumaal, kus linnuvaatlejad Raivo Endrekson ja Arved Bauer loendasid 10. jaanuaril Surjus suurimas parves 800 kuldnokka.

Kuid see Pärnumaa talvine kuldnokarekord on nüüd ületatud – näib, et pakase saabudes on talvitavatest kuldnokkadest suur osa koondunud Põlendmaale Paikre prügilasse. Just seal loendasid Raivo Endrekson ja Jaak Tammekänd 3. veebruaril lausa 2000 kuldnokka. Võrdluseks – varasem arvukushinnang kogu Eestis talvitavate kuldnokkade kohta oligi vaid 200–2000 isendit.

Selleks et saada teada, kui palju talvitab sel aastal Eestis kuldnokkasid, palub Eesti Ornitoloogiaühing kõigil, kes mõnda kuldnokka või kuldnokasalka märkavad, saata neile oma vaatlusandmed. Rohkem infot leiab SIIT.

Praegu saab kuldnokkasid kohata seal, kus leidub neile sobivat toitu: peamiselt asulates ja prügimägedel. Talvel näeb kuldnokkasid ka lindude toidumajas, kus nad end seemnete ning rasvaga kostitavad. Tänavutalviseid kuldnokkade vaatlusi saab uurida SIIT.

Talvel on kuldnokk puhkesulestikus ning üleni kaetud kollakasvalgete tähnidega. Ka kuldnoka kollane nokk on puhkesulestikus hoopis must. 

Kuldnokaaastat toetab SA Keskkonnainvesteeringute Keskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles