Kolumn: ma armastan kalsarikännit

, kombeline vestja
Copy
Raivo Riim.
Raivo Riim. Foto: Ain Liiva

Ostsin uue raamatu, Miska Rantase “Kalsarikänni. Mõnus elu Soome moodi”. Uus hind 3.70, enne 18.45! Praegu tasub raamatupoodi sisse astuda, allahindlused on korralikud. Niisiis – kalsarikänni, kõlab nagu kaltsukubu või midagi muud naljakat. Kujutage ette olukorda: terve päeva oled olnud tööl kui orav rattas, mõte liigub juba viis korda minutis koju, kus külmkapis ootavad õlled või pudel veini. Samal ajal tunned, et lips poob üha rohkem ja pintsak on pärastlõunal eriti ahistav.

Lõpuks astud tuppa, siinpool korteriust on oodatud paradiis. Saapad kaovad ise jalast, järgneb “veidi niiskete sokkide jalast tõmbamine, millest tekkivale tundele peaks välja mõtlema eraldi nime”. Sa isegi ei vaata külmkappi, vaid lased end lihasmälul juhtida: avaja > pudel õlut > ja … šššahh. Klõpsan raadiopuldist Klassikaraadio sageduse 107,6 ja õlu maitseb koos barokiga eriti õnnistavalt. Nüüd algab minu kalsarikänni, mis “lõõgastab ja aitab taastuda, kui maailm on muutunud rahutuks”.

Kui põhjamaalastel on maailmavalu, siis on neil selle vastu ka omad rohud: rootslastel ja norrakatel on oma sõna lagom, see on korraga nii tarkus kui elujuhis, mida võiks eesti keeles kokku võtta mõistlikult-sobivalt-tasakaalukalt. Taanlased on tuntud oma ­hygge poolest, nad naudivad hetke, ei kiirusta ja anduvad meeleolule. Soome kalsarikänni koosneb kahest poolest: kalsarit ja känni. Esimesed on eesti kõnekeeles pikad aluspüksid ehk lihtsalt alukad, pantaloonid, ­kal(t)­soo­nid; känni on tõlkes joomine, jokkis olemine, kännissä – jommis peaga või pehme keelega, purjus. Liitsõna on juba ligi 20 aastat vana, kuid isegi uusim soome-eesti suursõnaraamat eirab seda. Soomlastel on juba ajalooliselt veidi valulik suhe alkoholiga. Kalsarikänni võlu ongi sõna-sõnalt selles, et saad olla omas kodus aluspesu väel, lebotada ja õlut libistada, vahel ka napsu võtta. “Siin ei ole kaotajaid, kuid võita võivad kõik.” See on väikese inimese õigus tunda ennast suurelt, pole vaja kellelegi midagi tõestada ega aru anda. Saad olla ise endale pomo, jumal või jõuluvana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles