Päästeameti inspektorid kontrollisid Lääne-Virumaal kasutuseta hooneid

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Üks Tapa kasutuseta hoonetest, vana koolimaja, pääseb varsti tondilossi staatusest. Selle ümberehituseks on olemas projekt ja ajakava.
Üks Tapa kasutuseta hoonetest, vana koolimaja, pääseb varsti tondilossi staatusest. Selle ümberehituseks on olemas projekt ja ajakava. Foto: Marianne Loorents

Igal aastal käivad päästjad Lääne-Virumaal muu hulgas kustutamas umbes tosinat tulekahju kasutuseta seisvates hoonetes. Tänavu esimese nelja kuu jooksul õnneks niisuguseid põlenguid toimunud ei ole.

Lääne-Virumaal on päästeameti andmetel kasutuseta hooneid 319. Aprillis tegid päästeameti inspektorid 38-sse kasutuseta hoonesse reidi, 26 neist vastasid tuleohutusnõuetele ning ülejäänutes tuvastati rikkumisi, edastas päästeameti pressiteenistus.

Reidil leiti enim nõuetele mittevastavaid hooneid Viru-Nigula vallast (4), järgnesid Tapa vald ja Rakvere linn (mõlemas 2). Teised vallad seekord reidi valimisse ei kuulunud.

Ida päästekeskuse ohutusejärelevalve büroo juhataja Marti Siim sõnas pressiteate vahendusel, et võrreldes eelnevate aastate olukorraga on Tapa vallas mõned probleemsed hooned lammutatud ning ettekirjutuste täitmiseks pikendati tähtaega. Viru-Nigula vallas on samuti olukord paranenud ja paljud hooned suletud, et kõrvalised inimesed ei pääseks sinna kolama. "Hea meel on tõdeda, et Rakveres on mitmed probleemsed hooned lammutatud ja mõned renoveerimisel ning inspektoritel tuli teha vaid üksikud ettekirjutused," rääkis Siim.

Aastate kaupa kasutuseta seisnud tühjad hooned ei ole mitte kunagi ohutud. Kes sinna juhuslikult või tahtlikult satub, ei hooli paraku tuleohutusest. Tühjades majades süttinud tulekahjudes võivad hukkuda inimesed ja tuli võib levida ümberkaudsetele hoonetele.

Samuti on tühjana seisvad vanad majad tihti varisemisohtlikud. Seal kolama sattuv täiskasvanu või laps võib kergesti läbi põranda kukkuda või millegi alla jääda. Ka siis, kui kohusetundlik omanik majale juurdepääsu ning uksed ja aknad sulgeb, ei takista see võõraste inimeste ligipääsu, kui nad selle endale plaani on võtnud.

"Tihtilugu saame teateid, et vahetult enne mahajäetud hoones puhkenud tulekahju on lähedal nähtud lapsi tegutsemas. Siinkohal ka palve lapsevanematele teha kodus selgitustööd, millised ohud nendes hoonetes valitseda võivad," kõneles Siim.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles