Talvine laulupidu

Teet Korsten
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida-Virumaa koorilauljad on varemgi ekstreemsustega silma torganud - 2009. aastal laskus meeskoor Kaevur maa alla, et seal laul üles võtta.
Ida-Virumaa koorilauljad on varemgi ekstreemsustega silma torganud - 2009. aastal laskus meeskoor Kaevur maa alla, et seal laul üles võtta. Foto: Matti Kämärä/Põhjarannik

3. märtsil toimub Toila lauluväljakul esimest korda kohalik talvine laulupidu, mis sel korral päädib ansambli Jäääär kontserdiga.



Ene Raudar MTÜst Kultuuriveski meenutas, et esmalt istusid koos inimesed viiest vallast – Toila, Jõhvi, Kohtla, Illuka ja Mäetaguse omast – ning arutasid, mida ühes ette võtta. “Naljatasin talvist rahvatantsupidu silmas pidades, et laulupidugi võiks jäisel ajal toimuda, aga juba viis minutit hiljem leiti, et see ei tarvitse olla nali,” meenutas Raudar.

2010. aasta detsembrist on talvist laulmist juba viljeletud Saaremaal Kihelkonnal. “Aivar Surva pakkus välja, et meie ürituse nimi võiks olla “Jää hääl”, ja see omakorda viis mõtte kaasata ansambel, mille nimi meie ürituse nimega riimub. Et nende repertuaarist saaks seatud paar koorilaulu,” rääkis Ene Raudar.

“Jää hääleks” on ansambli Jäääär kitarrist Tõun (Tõnu Timm) ja teatrimees Üllar Saaremäe kirjutanud spetsiaalselt koorilaulu. Kõik laulud tulevadki talvisel festivalil eri kooridest moodustuva superkoori ühisettekandele.

Kooriseadete autor on punklaulupeolt tuntud Andres Lemba.

Tuntumatest lauludest tuleb Toilas esitusele Tõnis Mäe “Palve”, Kadri Hundi “Üksteist peab hoidma”, Urmas Lattikase “Ilus maa”.
Jääääre repertuaarist laulavad koorid seadeid lugudest “Mu meel unus mägede taha” (Tuksam/Kaplinski) ja “Vala veini” (Sööt/Saaremäe).

“Jää hääle” üldjuht Keio Soomelt kiidab igati laulupeo ideed, sest see aitab arendada segakooride kultuuri. Võrdluseks Rakverega, kus Soomelt on kultuurijuht, on näiteks Jõhvis vaid üks segakoor, aga kreisilinnas on rohkem eestikeelseid koore kui kogu Ida-Virumaal kokku.

“See üritus on tore uus koordinaatpunkt Eesti koorilaulumaastikul. Suvel toimub kõikjal vabas õhus laulupäevi – vahva on eristuda. Samas pole pakases laulda lihtne, sestap loodan, et märtsi alguseks on ilm juba leebem,” rääkis Soomelt.

Soomelti sõnul kõneleb “Jää hääle” kiiksuga idee kiituseks ka fakt, et praeguseks on oma soovist talvisel laulupeol osaleda teada andnud juba Ida-Viru omadele lisaks ka kaks Tallinna koori: Rae Kammerkoor ja Vanalinna Segakoor.

“Meie algatus ei teki tühjale kohale. Ajaloost on teada, et 150 aastat tagasi peeti Jõhvi kihelkonnas esimene laulupäev, tol ajal oli Toilas koos 500 inimest. Selline osalejate arv oleks ka meie jaoks rõõmustav,” ütles “Jää hääle” korraldustoimkonna liige Piia Tamm.

Talvisele laulupeole panevad kena punkti Jääääre kontsert Toila gümnaasiumis ja sellele järgnev 1980. aastate stiilis disko, kus diskoripuldis tegutseb Raino Erlich.

“Jää hääl” kaigub Toila laulukaare all laupäeval, 3. märtsil algusega kell 15.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles