Liiga kuiv õhk rikub muusikakoolis pille

Merit Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türi muusikakooli viiuli eriala õpetaja Vello Schüts kasutab oma viiuli säästmiseks spetsiaalset voolikut, mille ots pistetakse kõlakasti, kus see niiskust eraldab. Taustal on näha veeämber, kust vesi aegamööda aurustub ja klassiruumi kuiva õhku veidikenegi niisutab.
Türi muusikakooli viiuli eriala õpetaja Vello Schüts kasutab oma viiuli säästmiseks spetsiaalset voolikut, mille ots pistetakse kõlakasti, kus see niiskust eraldab. Taustal on näha veeämber, kust vesi aegamööda aurustub ja klassiruumi kuiva õhku veidikenegi niisutab. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Türi muusikakooli ehitusprojekti apsakas ohustab pilliparki, mis kannatab õhu vähese niiskusesisalduse tõttu ning koolil kulub järjest rohkem raha kahjustatud pillide remondile.

Türi muusikakooli direktori Silja Aaviku selgitusel on kuiva õhu tõttu kannatada saanud kontsertklaver, samuti kabinettklaver – mõlema pilli kõlalauda on tekkinud pragu.
Õppealajuhataja Helen Ott täiendas nimekirja. «Uue kontrabassi sisse kuivas pragu, samuti on katki kolm väikest tšellot ja üks kitarr. Katkisi pille on veelgi,» ütles ta.
Silja Aaviku teada saab oskaja klaveriparandaja kõlalaua remondiga hakkama, ent töö on äärmiselt mahukas ja kallis. «Katkine kõlalaud muudab pilli tooni plärisevaks ning klaverit tuleb tavalisest tihedamini häälestada,» selgitas ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles