1989 ⟩ Tänavad said vanad nimed tagasi ja kahur lubati minema viia

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Rakvere 2. keskkooli ees avati mälestusmärk-kahur 9. mail 1975. Toonasel rajoonilehel Punane Täht oli vaatamata ideoloogilisele tähtsusele sündmuse kajastamisega aega küll ja küll: vastav artikkel ilmus 13. mail, foto aga veel kaks päeva hiljem, 15. mail.
Rakvere 2. keskkooli ees avati mälestusmärk-kahur 9. mail 1975. Toonasel rajoonilehel Punane Täht oli vaatamata ideoloogilisele tähtsusele sündmuse kajastamisega aega küll ja küll: vastav artikkel ilmus 13. mail, foto aga veel kaks päeva hiljem, 15. mail. Foto: Ain Liiva

24. mail 1989 võttis Rakvere linna rahvasaadikute nõukogu täitevkomitee – tänapäeval nimetatakse seda asutust linnavalitsuseks – vastu otsuse nimetada Rakvere Kingissepa tänav Vabaduse tänavaks, Komsomoli tänav Laada tänavaks ja Kalinini tänav Tuleviku tänavaks.

​Noorematele lugejatele on ehk paslik üle rääkida, et nõukogude ajal kasutati tänavanimedes kõikvõimalike punavanakeste nimesid ja propagandistlikke sõnu. Pea igas linnas oli näiteks Lenini, Komsomoli ja Pioneeri tänav. Kingissepa ei tähistanud toredat ametit, vaid Viktor Kingisseppa, kommunistlikku revolutsionääri ja Eestimaa kommunistliku partei juhti, kelle 1922. aastal Eesti vabariigi võimud tabasid ja kes välikohtu otsusega surma mõisteti.

​Komsomol oli aga kommunistliku partei järelkasv – midagi sellist, nagu praeguste erakondade noortekogud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles