Kirurgia tulevik on robotite päralt

Copy
Confido lülisambakirurg Rasmus Allikvee.
Confido lülisambakirurg Rasmus Allikvee. Foto: Erakogu

Kas kujutaksid ette olukorda, kus lähed plaanilisele operatsioonile ja opereerimisruumis võtab sind arsti asemel vastu robot? Kuigi selline stsenaarium kuulub praegu veel utoopia valdkonda, on robotid kirurgidel abiks olnud juba mitu aastat ja nende roll aina suureneb.

Esimene lülisambarobot jõudis Eestisse, Ida-Tallinna keskhaigla lülisambakirurgia keskusesse, 2019. aasta sügisel. Eesti oli toona Euroopas viies riik, mis sellise uudse abilise endale sai, ning see oli meie jaoks väga oluline hüpe lülisambahaiguste ravimisel. Robotiga tehtud operatsioonid on palju täpsemad ja kiiremad kui lahtised operatsioonid ning patsiendid taastuvad neist kiiremini.

Kui lahtise operatsiooni puhul tuleb kõik käsitsi ette valmistada ja teostada, siis robotkirurgias tehakse patsiendile esmalt kompuuteruuring ning arvutist nähtava pildi järgi otsustatakse, kuhu tehakse sisselõiked ja kuhu tulevad implantaadid. Patsiendi lülisamba mudeli järgi on väga mugav ekraanil operatsiooni kavandada: pildil saab täpselt kindlaks määrata, millise nurga all ja kuhu kruvid paigaldada tuleks, et neist kõige rohkem kasu tõuseks. Operatsiooni käigus aitab robot tagada, et implantaadid õiges asendis õigesse kohta jõuavad. Päris nii see aga veel ei ole, et kirurgi roll on ainult arvuti taga istuda – lõpuks on ikkagi arst see, kes kruvid paika keerab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles