Veider lõhn tekitas Rakvere Kroonikeskuses keemiareostuse kahtluse

Copy
Sündmuskohal toimetavad Sillamäelt kohale tulnud päästjad, kel on vahendid keemiareostuste tuvastamiseks.
Sündmuskohal toimetavad Sillamäelt kohale tulnud päästjad, kel on vahendid keemiareostuste tuvastamiseks. Foto: Aivar Ojaperv

Täna kella 10 ajal tundsid Kroonikeskuse kangapoe ja alkoholipoe töötajad ventilatsioonist tulevat veidrat lõhna, mis tegi ühel müüjal enesetunde halvaks. Kohale kutsuti päästjad ja kiirabi, kahtlustati keemiareostust.

Poes töötav müüja rääkis, et imelikku lõhna oli hakatud tundma kella 10 ajal ning päästjad ja kiirabi oli kutsutud kohale kell 13.16.

Saabunud päästjad kutsusid omakorda keemiapääste, kes jõudis Sillamäelt kohale umbes kell 14.20. Keemiapääste saabumiseni kontrollisid päästjad ventilatsioonišahti, kuid midagi ebatavalist ei tuvastanud. Selgus, et ventilatsioon puhub puhast värsket õhku.

Täpsemate asjaolude selgumiseni oli kangapood suletud. Üks müüjatest toimetati tervisekontrolliks kiirabiautosse, kus ta viibis ligi tunni.

Kangapoe müüja rääkis, et oli veidrat lõhna tundnud hommikust saati ja see oli tekitanud tal kurgus imeliku kraapiva tunde. Kummaline lõhn jõudis ka Kroonikeskuse alkoholipoodi ning uurimise ajaks suleti ka see. Alkoholipoe müüja sõnul meenutas lõhn magusat parfüümi ja sidrunit.

Ida päästekeskuse kommunikatsioonijuhi Seidi Lamus-Tšistotini sõnul tegid päästjad kohapeal selgeks, millise reostusega tegu võib olla, keskuse evakueerimiseks korraldust ei antud.

Keemiapäästjate sõnul midagi ohtlikku aparatuuriga mõõtes ei leitud ning poodidel lubati uksed taas avada umbes kella 15 ajal. Küll aga nenditi, et süsihappegaasi sisaldus õhus on natuke suur, ning seetõttu soovitati reguleerida ventilatsiooniseadmeid. Keemiapäästjad lahkusid sündmuskohalt kell 15.26.

Päästeameti operatiivkorrapidaja Aivar Lepa sõnul näitasid kõik mõõteseadmed, et ostukeskuses puudus nii plahvatus- kui ka mürgistusoht. "Ainuke asi, mis tuvastati, et süsihappegaasi võiks olla õhus natukene vähem," lausus operatiivtöötaja ja lisas, et räägib maja haldajaga ning palub tal lisada ventilatsioonivõimsust. "See peaks selle asja ära lahendama," sõnas Lepp. "Miski peab seda eritama," lisas ta.

Kroonikeskuse esindaja sõnul paigaldatakse kangapoodi ajutiselt ventilaatorid ning suurendatakse ventilatsiooni võimsust, et panna õhk rohkem liikuma ja segadust tekitav lõhn eemaldada.

Ida päästekeskuse kommunikatsioonijuhi sõnul on majaosadel eraldi ventilatsioon, mille tõttu ei ole õhu väljatõmme kõige parem. "Õhk ei liigu sealt majaosast hästi välja," ütles kommunikatsioonijuht. Ta täpsustas, et tegu võis olla tugeva parfüümiga, mis jäi keskusesse püsima.

Lamus-Tšistotin selgitas, et kui inimene tunneb imelikku lõhna ja ei suuda seda tuvastada, on mõistlik hoonest lahkuda ja kutsuda kohale päästeamet. "Mõistlik on kohe tuulutada," soovitas Lamus-Tšistotin.

"Meil siin Lääne-Virumaal gaasküttega palju maju ei ole, neil peavad olema gaasiandurid. Päästjad ei suutnud kemikaali tuvastada, küll aga oli CO2 tase liiga kõrge, õhk ei liikunud," jätkas Lamus-Tšistotin, kes täpsustas, et mitmel inimesel võis halb enesetunne olla tingitud hapnikupuudusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles