Päästjad kustutavad keskpolügoonil õppusest süttinud tulekahju, põleb 28 hektari suurune ala

Copy
Kaitseväe harjutusgraafik keskpolügooni Läsna-poolses väravas.
Kaitseväe harjutusgraafik keskpolügooni Läsna-poolses väravas. Foto: Aivar Ojaperv

Kaitseväe keskpolügoonil on puhkenud maastikutulekahju, esmastel andmetel sai see alguse kaitseväe harjutustegevusest. Põlenguala suuruseks on suisa 28 hektarit.

Põhja päästekeskuse pressiesindaja Mariann Mäeots rääkis, et põlengu ulatus ei ole veel teada, kuid punase kukega võitleb kuus päästemeeskonda Harjumaalt ja Lääne-Virumaalt. "Lisaks eritehnika, millega maastikul liigelda," ütles Mäeots. Mäeotsa sõnul sai esialgsetel andmetel põleng alguse kaitseväe harjutustegevusest.

Riigi kaitseinvesteeringute keskuse pressiesindaja Hanna Heinnurm rääkis, et tulekahju puhkes täna kella 13 paiku harjutusalal, kus kasutati õppetegevuseks imitatsioonivahendeid. Alguses püüdis kaitsevägi saada tuld kontrolli alla oma tulekaitsemeeskonnaga, aga kui see ei õnnestunud, kutsuti kohale päästjad.

Virumaa Teataja ajakirjaniku küsimusele, kas seesugune tegevus praegusel tuleohtlikul ajal on maastikul ikka mõistlik, vastas Heinnurm, et keskpolügoon asub Harjumaal ning seal ei kehti sama ranged looduses viibimise piirangud nagu näiteks Lääne-Virumaal.

Heinnurm lisas, et kaitseväel kehtivad tuleohtlikus olukorras enda regulatsioonid, teatud tegevused on keelatud, näiteks mootorsõidukiga metsas liikumine, kuid konkreetsed õppused keelatud tegevuste hulka ei kuulunud.

Kohapeale suundunud Virumaa Teataja ajakirjanike sõnul on Tapa–Loobu maanteel tunda põlengu lõhna, mis tungib isegi autosse. Suitsuhaisu oli tunda ka Läsnal. Kaitsepolügooni Läsna-poolne värav oli ajakirjanike sõnul avatud, kuid seal lehvis punane lipp.

Kohalike elanike sõnul asub põlenguala, mille suuruseks on Põhja päästekeskuse pressiesindaja kinnitusel suisa 28 hektarit, siiski Lääne-Virumaal, mitte Harjumaal.

Mariann Mäeotsa sõnul ei olnud päästjad kella 21.30-ks saanud tuld ohjatud, kuid olukord on kindlasti kontrolli all.

Harjutusala Läsna-poolses väravas lehvib punane lipp.
Harjutusala Läsna-poolses väravas lehvib punane lipp. Foto: Aivar Ojaperv

Päästeamet uuendas alates kolmapäevast tuleohtliku aja piiranguid. Metsas võib käia jala või sõita mootorita sõiduriistaga, kuid hoiduma peab tuleohtu kujutavatest tegevustest, nagu on suitsetamine, lõkke tegemine ja grillimine. Mootorsõidukitega on tuleohtlikul alal liiklemine keelatud, kuna just nende sädemeist on alguse saanud väga suur osa metsa- ja maastikupõlengutest.

Viimase kuu jooksul on Ida- ja Lääne-Virumaal olnud kokku 50 metsa- ja maastikupõlengut ning lisaks 61 tulekahju väljaspool hooneid.

21. juulist kuulutati tuleohtlik aeg välja lisaks Jõgevamaale, Lääne- ja Ida-Virumaale Pärnu- ning Tartumaal. Seni jõus olnud piirangud muutusid kehtetuks Järvamaal.

Harjutusala kaart.
Harjutusala kaart. Foto: Aivar Ojaperv
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles