Lääne-Virumaal on valminud esimene saak kultuurmustikaid

Piret Saul-Gorodilov
Copy
Priit Nõgisto näitab, kui kenasti mustikataimed aasta jooksul kosunud on.
Priit Nõgisto näitab, kui kenasti mustikataimed aasta jooksul kosunud on. Foto: Kärt Devaney

Mujal Eestis ja kuuldavasti just Pärnumaal on kultuurmustikaistandused aastaid toiminud. Lääne-Virumaal kutsuti seni istandustesse oma käega maasikaid ja vaarikaid korjama. Nüüd on mustikad maakonda vallutamas.

Rutja külas Vainu talu pidav Priit Nõgisto istutas mustikataimed alles eelmisel aastal. “Ostsime pottides taimed, millel vanust juba kolm-neli aastat, võtsime teadlikult eri vanuses taimi ja 12 erinevat sorti,” kõneles peremees. Otsus nii palju eri sorte aeda võtta tuli puhtpraktilistel kaalutlustel – taheti ka ise teada, mis marjadega mingi sordi juures tegu on.

Mõtlemise-katsetamise ja küllalt põhjaliku eeltöö käigus leiti sort, mis meeldis endale enim. “Minu jaoks oli tähtis, et mari oleks magus, ja tahtsin tingimata varajasi sorte,” lausus Nõgisto muiates. Esimene tegutsemisaasta on kasvatajale näidanud, kuidas eri sordid reageerivad nii ilmamuutustele kui ka pinnasele. Põõsastel, mis läinud aastal andsid saaki rohkem, võivad nüüd marjad olla pisemad ja vastupidi. “Nad käituvad väga erinevalt – osa pole veel roosatamagi hakanud, kui teised sordid juba annavad kolmandat korjet välja. Mustikas ei saa korraga valmis,” jutustas Nõgisto.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles