Nädala lind ⟩ Kaelustuvi

Peep Veedla
, hobiornitoloog
Copy
Kaelustuvi looduses.
Kaelustuvi looduses. Foto: Peep Veedla

Meigastel on turismihooaeg. Meigas on kaelustuvi, sel linnul on kaks nime. Terve septembri reisivad Soome ja Venemaa kaelustuvid-turistid läbi Maarjamaa Lääne-Euroopa suunas. Sinnasamasse võtavad suuna ka meie endi tuvid. Vaid mõned üksikud jäävad talve uudistama.

Kaelustuvisid pesitseb meil 50 000 – 70 000 paari, rohkemgi kui asulates kodutuvisid. Kodutuvid mõistagi ei reisi kuhugi, neil turismihooaega pole. Kaelustuvid aga peavad vajalikuks pärast pikka pereeluperioodi tiibu sirutada ja talve soojemas kliimas veeta. Olles juba märtsis-aprillis saabunud, jõudis meigas septembriks üles kasvatada paar-kolm pesakonda poegi. Tõsi küll, ega tal korraga üle kahe lapse peres pole, aga katsu needki suureks kasvatada! On ju teised algul üsna väetikesed ja vajavad hoolt pikalt, vähemalt kuu aega.

Iga uue pesitsemise tarbeks tuleb kaelustuvil uus pesa ehitada, sest tema järeltulijad puhtust ei mõista pidada ning pärast laste kodust lahkumist näeb eluase välja nagu üks ehtne peldik. Sinna pole kellelgi tahtmist tagasi pöörduda. Muidugi pole sellise elamu püstitamine mingi kaelamurdev töö, sest nii lihtsat pesa nagu kaelustuvi oma on raske teist leida. Vaid väike kogus oksaraage risti-rästi paigutatud, et need kaks valget pikergust muna, mis emameigas muneb, päris õhku ei jääks rippuma. Liigsest vaevast ei näi see lind lugu pidavat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles