Metsa viidud aiajäätmed levitavad võõrliike loodusesse

Piret Saul-Gorodilov
Copy
Kel vähegi võimalust, need võiks ise oma aiajäätmed kompostida. Tõhus lisa peenramaamullale on varsti omast käest võtta.   
Kel vähegi võimalust, need võiks ise oma aiajäätmed kompostida. Tõhus lisa peenramaamullale on varsti omast käest võtta.   Foto: Arvo Meeks

Keskkonnaamet toonitab oma kodulehel, et aiajäätmete koht ei ole metsa all, sest lisaks prügistamisele suurendavad aiajäätmed looduses võõrliikide leviku riski.

Postituses tuuakse esile, et peenardelt koristatud lillevarte ja kokku riisutud lehehunnikutega reisivad kaasa seemned ning kahjurid. Metsaalustest aiaprügi hunnikutest ongi juba laiali kandunud võõrliike, nagu kanada kuldvitsa, verevat lemmmaltsa, pargitatraid ja ka hispaania teetigusid. 

Ametkond soovitab aiajäätmed väärtuslikuks mullaks kompostida kas oma aias või anda biolagunev kraam üle jäätmekäitlejale. Rakvere linn on juba aastaid koostöös Lääne-Viru jäätmekeskusega hoolitsenud selle eest, et linnaelanikud saaksid puulehti tasuta jäätmekeskusesse viia. Sel sügisel on sügislehtede tasuta üleandmise ajad juba välja kuulutatud ning need on 27. septembrist 3. oktoobrini ja 25. oktoobrist 31. oktoobrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles