1989 ⟩ Miilitsad tulistasid Võsul suvilaid rüüstanud tagakarpaatlasi

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Fotol nähtavad kaubaveoroller Muravei ja mehed pole kirjeldatud looga seotud. Nagu selgub, sai ka sellise riistapuuga surmasõitu teha, kui juht kaine ei olnud.
Fotol nähtavad kaubaveoroller Muravei ja mehed pole kirjeldatud looga seotud. Nagu selgub, sai ka sellise riistapuuga surmasõitu teha, kui juht kaine ei olnud. Foto: Arvet Mägi

Kui veel mõni aeg tagasi sai siinses rubriigis kurdetud, et 1989. aasta Viru Sõna ei kirjutanud suurt midagi toonastest pätitempudest, siis oktoobris toimus järsk muutus: ilmus artikkel Võsul toimunud sündmusest, mis tänapäeval vallutanuks paljude lehtede esikülje, aga tehti ka põhjalik ülevaade roolijoodikutest ja nende süül toimunud avariidest.

1989. aasta 10. oktoobri õhtul ründasid Võsul viis Taga-Karpaatiast pärit ehitajat kahte miilitsameest. “Korravalvurid olid sunnitud kasutama relva,” kirjutas Viru Sõna. Üks kallaletungijatest sai haavata ja toimetati haiglasse. “Tema seisukord on üliraske,” edastas ajaleht neli päeva hiljem. “Kuul tabas maksa ja läbistas kolmest kohast jämesoole,” olid lehes kirjas täpsed terviseandmed, mille avaldamine on tänapäeval võimatu.

Kirjas olid ka miilitsameeste nimed – Igor Jakubovitš ja Mihhail Korolevski. “Nad kuulsid suvilarajoonis kahtlast häält ja asja uurima minnes kohtasid purupurjus tagakarpaatlasi,” selgitas ajaleht. “Kaugelt tulnud mehed ehitavad Võsule lihakombinaadi suvilat. Joodikud ründasid patrullijaid ilma igasuguse põhjuseta. Üks korravalvur sai löögi pähe. Kaks meest viie vastu ei saa, seepärast tuli relvad käiku lasta. Pärast hoiatuslasku sai tabamuse ehitaja Juri Babotška.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles