Kohalikud valimised ⟩ Laekuma hakkavad esimesed hääled

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
EKRE rõõmustab, sest terves maakonnas on läinud neil üle ootuste hästi.
EKRE rõõmustab, sest terves maakonnas on läinud neil üle ootuste hästi. Foto: Marianne Loorents

Mitu erakonda peavad maakonnaülest valimispidu Rakveres, kuid väiksemaid koosviibimisi toimub ka mujal.

Loetud on juba esimesed hääled väiksemates jaoskondades, kuid üldpilti need muidugi ei kajasta. Näiteks Väike-Maarjas juhib hetkel (kell 20.45) ülekaalukalt keskerakond.

Isamaa valimispeol uuriti hakatuseks keskerakonna valimisnänni – mida selle vidinaga peale hakata? Lahendust püüab välja mõelda Ain Altermann, teda jälgivad Tarmo Terav (keskel) ja Marko Pomerants.
Isamaa valimispeol uuriti hakatuseks keskerakonna valimisnänni – mida selle vidinaga peale hakata? Lahendust püüab välja mõelda Ain Altermann, teda jälgivad Tarmo Terav (keskel) ja Marko Pomerants. Foto: Marianne Loorents

Kell 20.44 laekusid ka esimesed hääled Rakvere linnast. Hakatuseks asusid juhtima Isamaa ja keskerakond, mõlemal üle 25 protsendi häältest.

Isamaa valimispeole saabus Aleksandr Holst – endine reformierakondlane, kes vahetult enne valimiskampaania algust teatas, et taandab end poliitikast täielikult ja pühendub uutele ülesannetele. Kommentaariks lausus Isamaa nimekirja linnapeakandidaat Mihkel Juhkami: "Ei maksa järeldusi teha. Ta ise tuli." Holst täiendas: "Kogu aeg olen reformierakonna valimispeol olnud, nüüd tulin vaatama, kuidas teised peod toimuvad.

Isamaa valimispeo võõrustaja Anne Nõgu ja kontvõõrana saabunud Aleksandr Holst.
Isamaa valimispeo võõrustaja Anne Nõgu ja kontvõõrana saabunud Aleksandr Holst. Foto: Marianne Loorents

​Tapa vallas on loetud ühe jaoskonna hääled (ilmselt Jäneda), ülivõimsalt juhib valimisliit Valgejõgi (52,7%), järgneb EKRE (18,8%).

Keskerakonna linnapeakandidaat Triin Varek tunnistas, et väike ärevus on sees. "Ühe jaoskonna hääled on alles loetud. Räägime üldist juttu."

Triin Varek ja Laur Kaljuvee keskerakonna Rakvere valimispeol.
Triin Varek ja Laur Kaljuvee keskerakonna Rakvere valimispeol. Foto: Marianne Loorents

Tapa vallas on kell 21.47 loetud kahe jaoskonna hääled kolmest. Lisamata on e-hääled. Juhib valimisliit Valgejõgi (31,2%), järgnevad keskerakond (21,5%) ja EKRE (20,1%).

Vinni vallas on loetud kõigi kuue jaoskonna hääled, kuid e-hääli pole veel edastatud. Evelin Poolamets (EKRE) on saanud juba 294 häält. Kokku on keskerakonnal aga hääli rohkem kui EKRE-l (hetkel vastavalt 6 ja 5 mandaati.)

EKRE Rakvere nimekirja eestvedaja Anti Poolamets rõõmustas terve maakonna tulemuste üle. "Muljet avaldav! Ka abikaasa Evelini häälte arv on muljet avaldav. Ta deklareeris, et vallas on keskerakonna stagnatsiooni vaja murendada, ja see tundub valijatele meeldivat."

Rakvere tulemusi Poolamets ennustada veel ei tahtnud. "Aga üldine trend on positiivne, see lubab ka maakonnakeskuses head tulemust. Me oleme palju tööd teinud, Lääne-Virumaal on meie nimekiri kõikides omavalitsustes väljas."

​Haljala vallas olid kell 22.13 loetud mõlema jaoskonna hääled, kuid e-hääli polnud veel tulemustele lisatud. Valimisliit Maheda ja EKRE olid kogunud nelja mandaadi jagu hääli, valimisliidud Vaba Vallakodanik ja Plaan A kolm mandaati, reformierakond kaks ja valimisliit Parim Koduvald ühe. Üllatav on riigikogu liikme ja Rakvere endise linnapea Marko Tormi senine nigel häältesaak – 18.

​Kella 22.15 paiku saabusid Rakverest teise jaoskonna hääled. Ülivõimsalt on juhtimas Isamaa (9 mandaati), järgnevad keskerakond (4), EKRE (3), sotsiaaldemokraadid ja reformierakond (2) ning Eesti 200 (1). Rohelised ja valimisliit Rakvere Heaks pole künnist ületanud.

Sotsiaaldemokraatide valimispeol on kell 22.40 meeleolu erinevalt EKRE peost vaoshoitud. Rakvere linnas on neil hetkeseisuga kaks mandaati, volikogusse pääseksid Laila Talunik ja Ülle Lichtfeldt.

Laila Talunik: "Ses mõttes olen rahul, et oleme säilitanud oma senise positsiooni. Loodame veel ühe mandaadi juurde saada." Velvo Väli: "Praegune seis on natuke sassis ilma kolmanda valimisjaoskonnata. Isamaal on rohkem, kui arvasime, keskerakonnal vähem."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles