Pimeduses hiilib ... kunstiteoseid

Inna Grünfeldt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa Muuseumide muuseumipedagoog Kaja Visnapuu näitab, kuidas läheneda kunstiteostele kesk pilkast pimedust.
Virumaa Muuseumide muuseumipedagoog Kaja Visnapuu näitab, kuidas läheneda kunstiteostele kesk pilkast pimedust. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Virumaa Muuseumide näitustemajas Rakveres valitseb kunstisaalis sügav pimedus. Kes haarab taskulambi, leiab näituselt “Kunst pimeduses” ilusa valiku teoseid muuseumi kunstikogust.

Hando Mugasto, Richard Sagritsa, Richard Uutmaa, Elmar Kitse, Romulus Tiituse ja teiste Virumaaga seotud tuntud kunstnike teosed ootavad valgusvihku tõstmist ning avastamist. Sellel näitusel ei ole võimalik libistada pilku üle pildirivi, tuleb keskenduda igale teosele eraldi.


Miks peaks vaatama kunsti pimeduses? Virumaa Muuseumide juhataja Ants Leemetsa sõnul on pimendamise eesmärgiks, et inimesed vaataksid kunsti teistmoodi. “Sa näed kunsti teisiti. Fookus on muutunud. See on põnev kogemus,” ütles Leemets.


Näituse kuraator Teet Veispak rääkis, et näituse eesmärk on tutvustada muuseumi rikkalikku kunstikogu.“Virumaa Muuseumide kunstikogu on saatuse tahtel õnnelikus seisus ja üsna rikkalik. Siin on esindatud kõik 20. sajandi olulised kunstnikud,” lausus kuraator.
Näitusele on pandud valik 30., 40. ja 50. aastate kunstiloomingu paremikust. “Need 50. aastate pildid ei kajasta üldse seda, mis tavaliselt neile omaks pannakse – sotsialistlikku realismi –, vaid need on palju intiimsemad ja huvitavamad kui need nomenklatuursed tööd, mida needsamad kunstnikud tegid,” nimetas Veispak.


Ühe saali kunstnikuks on Aleksander Rünk, kelle maalid olid mõeldud Rakvere koduloomuuseumi ekspositsiooni illustratsioonideks. Tema teosel “Rakvere vabastamine” on näha lennukid, tankid ja jalavägi. “Kunagi ei ole siin ühtegi lahingut toimunud. Selle pildi najal õpetame, kuidas kunst moonutab tegelikkust,” märkis Ants Leemets.


Elmar Kitselt on välja pandud etüüdid Estonia laemaali jaoks, Romulus Tiituselt raamatuillustratsioone ja šarže teatritegelastest, Richard Sagritsalt valik aktimaale.


Kel kunstisaalid läbi käidud, saab astuda ateljeesse, kus võib ise kunstis kätt proovides loovuse lendama lasta. “Siin on sisustatud päris kunstniku ateljee. Järgmises ruumis on õppeklass, kus hakkavad toimuma õppeprogrammid neljale vanuserühmale. Põhiline on loovuse arendamine,” selgitas ateljee perenaine Evelin Rikma. “Meie eesmärk on tekitada loomeõhkkond,” lisas Ants Leemets.


Et asi ei jääks pelgalt sõnadeks, said esimesed valitud käe kunstiseks teha. Seotud silmadega valmisid sõrmetehnikas abstraktsed teosed.
“Et maandada hirmu pintsli ja paberi ees, ongi see silmad-kinni-efekt. Siis on kõigil võrdsed võimalused ja pole hirmu, et ei saa hakkama,” lausus Rikma.
Kuulitehnikat katsetanud kunstnik Toomas Kaskmann ütles, et pimesi tegutsedes võib tulla häid üllatusi. “Seda teadlikult ei tee, aga see toimib,” arvas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles